تصویب طرح تحریمهای جدید در مجلس نمایندگان آمریکا اعتراض مقامات ایران و روسیه را در پی داشت. ایران این تحریمها را نقض برجام دانسته و روسیه نیز تصویب چنین تحریمهایی را مانع از عادیسازی مناسبات دو کشور میداند.
مجلس نمایندگان آمریکا با اکثریت قاطع، طرح تحریمهای جدید علیه ایران، روسیه و کره شمالی را تصویب کرد. این طرح میبایست به تصویب مجلس سنا و همچنین به تایید کاخ سفید نیز برسد. تصویب این طرح در مجلس سنای آمریکا امری قطعی است. کاخ سفید و شخص دونالد ترامپ اگر با تشدید تحریمها علیه روسیه موافق نباشند، مخالفتی با تشدید تحریمها علیه جمهوری اسلامی ندارند.
واکنش وزارت امور خارجه ایران
عباس عراقچی، معاون وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی تصویب طرح تشدید تحریمها علیه ایران را “نقض قانون” و اقدامی “خصمانه” خواند و اعلام کرد که نسبت به این اقدامات واکنش نشان داده میشود.
تحریمهای جدید علیه جمهوری اسلامی در رابطه با فعالیتهای موشکی این کشور و نقض حقوق بشر و نقش ایران در بیثباتی سیاسی در منطقه وضع شدهاند و از این رو به عنوان “تحریمهای غیرهستهای” از آنها یاد میشود.
بهرغم آن، عباس عراقچی معتقد است که این تحریمها «اجرای مصوبات برجام را تحت تاثیر قرار میدهد» و با تعهدات پیشبینی شده در توافق هستهای ناسازگار است.
معاون وزیر امور خارجه ایران در واکنش رسمی نسبت به تصویب طرح تحریمهای جدید علیه ایران در مجلس نمایندگان آمریکا متذکر شد که دولت آمریکا ظرف ۶ ماه گذشته، ۲ بار پایبندی ایران به الزامات برجام را تایید کرده است.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، بهرام قاسمی نیز تصویب طرح تحریمهای مجلس نمایندگان آمریکا علیه ایران را محکوم کرد و این اقدام را “غیرقانونی” و “توهینآمیز” دانست.
قاسمی تصویب این طرح را ناقض توافق هستهای ارزیابی کرد و گفت اجرای چنین طرحی عملا توافق هستهای را به خطر میاندازد. او از آمریکا خواست به تعهدات خود پایبند بوده و به آنها عمل کند.
قاسمی تاکید کرد که متن این طرح در صورت نهایی و اجرایی شدن با دقت بررسی خواهد شد و تهدید کرد که در چنین حالتی «جمهوری اسلامی ایران در راستای تامین منافع ملی، اقدام متقابل و متناسب را به انجام خواهد رساند.»
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران مدعی شد که برنامه موشکی ایران با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت همخوانی دارد و آنرا در راستای «افزایش توانمندی دفاعی» جمهوری اسلامی دانست.
موضعگیری روحانی
رئیس جمهور ایران نیز در جلسه چهارشنبه (۴ مردادماه) هیئت دولت نسبت به تصویب طرح تحریمهای جدید در مجلس نمایندگان آمریکا واکنش نشان داد. روحانی گفت که ایران نسبت به این اقدام آمریکا پاسخ متناسب را خواهد داد.
روحانی اقدام مجلس نمایندگان آمریکا را بخشی از “خصومتهای ادامهدار آمریکا” نامید و گفت: «مردم ما با این خصومتها آشنا بوده و به آن عادت داشته و راه مقابلهبا این سیاست ها را نیز به خوبی می دانند.»
روحانی مدعی شد که برجام توانسته است تا حدودی دست و پای آمریکاییها را ببندد. او گفت: «تحریم نسبت به ایران با تحریمی که نسبت به کره شمالی یا روسیه مطرح است بسیار تفاوت دارد. تحریمهای ایران در واقع تکرار تحریمهای گذشته بوده و این نشان آن است که حربه تحریم آمریکا نسبت به گذشته بسیار کند شده است.»
رئیس جمهور ایران نیز همچون معاون وزارت امور خارجه اعلام کرد که در صورت تصویب و اجرا شدن این تحریمها، ایران نیز سیاست مشابهی را دنبال خواهد کرد: «اگر دشمن بخشی از عهد را زیر پا گذاشت ما هم بخشی را زیر پا میگذاریم و اگر همه عهد را زیر پا گذاشتند، ما هم عهد را زیر پا خواهیم گذاشت.»
واکنش مسکو
روسیه نیز تصویب طرح تحریمهای جدید علیه این کشور را محکوم کرد. دولت روسیه اعلام کرد که هدف از تصویب این تحریمها ایجاد مانع در روند عادیسازی مناسبات این کشور با آمریکا است.
سرگئی ریابکوف، معاون وزارت امور خارجه روسیه در گفتوگو با خبرگزاری دولتی تاس حامیان سیاست تشدید تحریمها علیه روسیه را متهم به سنگاندازی در مسیر عادیسازی مناسبات دو کشور دانست و این اقدامات را بسیار مخرب ارزیابی کرد.
تحریمهای پیش بینی شده علیه روسیه از جمله باعث نگرانیهایی در اتحادیه اروپا و بهویژه آلمان شده است. در صورت تصویب این طرح در مجلس سنا و تایید آن از سوی دونالد ترامپ، از جمله اجرای پروژه ایجاد خط لوله انتقال گاز روسیه، یعنی پروژه “نورد استریم دو” میتواند دشوار گردد.