براساس این گزارش تحولاتی که شهر حلب در ماههای اخیر با آن مواجه شده، باعث شده عناصر جدیدی در ویترین عرصه پیچیده سوریه روی کار بیایند.
با وجود اختلاف نظر موجود که در مواضع سه پایتخت فوق در رابطه با تحولات سوریه وجود دارد، آنها موفق شدند بیانیه مشترکی را با تمرکز بر نقاط اشتراکی تدوین کنند و اختلافات را کنار بگذارند. به این ترتیب سکو های جدیدی برای آغاز مذاکرات سوریه در قزاقستان به وجود آمده است که از هر ابتکاری برای توسعه روند آتشبس برای دربرگرفتن تمامی اراضی سوریه استقبال میکند.
این نشست سهجانبه شامل سرگئی لاورف وزیر خارجه روسیه، محمدجواد ظریف وزیر خارجه ایران و مولو چاووش اوغلو وزیر خارجه ترکیه به علاوه وزرای دفاع سه کشور مذکور است. بیانیه مشترک تدوین شده از سوی شرکتکنندگان به امضا رسید. مهمترین نکتهای که در این بیانیه وجود داشت، تأکید ایران ، روسیه و ترکیه بر عزم مبارزه مشترک با گروههای تروریستی داعش و جبهه النصره و تلاش برای جداسازی گروههای معارض مسلح از این گروه ها بود. این موضوع علامت سوال بزرگی را در زمینه میزان آمادگی آنکارا برای مبارزه با گروه های تروریستی به ویژه جبهه النصره ایجاد کرده است.
وزرای سه کشور مذکور در بیانیه خود از آمادگی برای تسهیل و تضمین توافق احتمالی در چارچوب مذاکرات انجام شده بین دولت سوریه و معارضان خبر داد و خواستار آن شدند که تمامی دولتهای دیگر تأثیرگذار بر روند تحولات سوریه همین اقدام را در دستور کار خود قرار دهند. این بیانیه افزود که توافق احتمالی مذکور میتواند نقش اساسی و محوری برای ایجاد تمرکز لازم جهت ازسرگیری روند سیاسی در سوریه مطابق با قطعنامه شمارة 2254 شورای امنیت ایجاد کند. این بیانیه همچنین از رئیسجمهور قزاقستان خواست تا مذاکرات مرتبط را در آستانه میزبانی کند. این بیانیه در ابتدا از احترام کامل نسبت به تمامیت و استقلال و وحدت و سلامت اراضی جمهوری عربی سوریه به عنوان دولتی با طوایف و ادیان مختلف خبر داد و تأکید کرد که ایران و روسیه و ترکیه اعتقاد دارند درگیری های سوریه راه حل نظامی ندارد.

طرف روس نیز در واکنش به این موضوع تأکید کرد که اوضاع در سوریه بسیار پیچیده است ، اما همگی طرف ها به این دیدگاه اساسی و بدیهی متمایل شدند که اولویت اساسی در این کشور تغییر نظام نیست، بلکه مأموریت اصلی جلوگیری از خطر گروههای تروریستی است. این دیدگاه به ویژه در میان مسکو و تهران و آنکارا مشترک است. لاوروف به عزم سه کشور مذکور برای توسعه آتشبس و سوریه اشاره و تصریح کرد که نباید نتایج تلاشهای روسیه و آمریکا در این زمینه کنار گذاشته شود.
در این کنفرانس مطبوعاتی همچنین چاووش اوغلو از عزم کشورش برای تکمیل کردن عملیات در نزدیکی شهر استراتژیک الباب بر ضد گروه تروریستی داعش خبر داده و گفت که عملیات نظامی در این شهر می تواند برای اهالی آن مفید باشد.
روزنامه السفیر لبنان نیز با اشاره به این نشست سهجانبه اعلام کرد که روند تحولات پس از حلب محور اساسی بررسیها در نشست مسکو بین وزرای خارجه و دفاع روسیه و ایران و ترکیه بود. آنها تا حد ممکن بر روی نقاط تفاهم تمرکز کردند. خوشبینیهای موجود باعث شد که سه طرف حاضر در مذاکرات مذکور، از آغاز مرحلهای جدید برای حل و فصل مسائل سوریه به ویژه در مسیر رسیدن به توافق بین دمشق و مخالفان سخن بگویند.
بر اساس این گزارش سیگنالهای مهمی از اظهارات مطرح شده در این رابطه و اعلام مبانی مورد توافق بین گروههای سه جانبه مطرح شد که تنها در رابطه با رویکردهای لائیک در سوریه و وحدت اراضی این کشور نبود، بلکه فقدان هر صحبتی در رابطه با تلاش برای براندازی دولت سوریه و اولویت مبارزه با تروریسم در عرصههای جنگ سوریه را نیز به دنبال داشته است. وزرای خارجه سه کشور اعلام کردند که تجربه حلب دلیلی بر امکان پیروزی در موارد مشابه از طریق فعالیتهای مشترک سهجانبه حتی بدون آمریکایی ها را نشان می دهد.
در همین رابطه علی اکبر ولایتی مشاور رهبر معظم انقلاب اسلامی ایران در گفتوگو با شبکه تلویزیونی المیادین تأکید کرد که نشست سهجانبه مسکو نقطه تحولی در روند تحولات سیاسی در منطقه به شمار میرود. وی ابراز داشت که کشورش در روند مبارزه با تروریسم همچنان و تا پایان در کنار سوریه باقی خواهد ماند.
ولایتی نشست مسکو را نقطة تحولی در روند اوضاع سیاسی منطقه ارزیابی کرده و گفت که سه کشور ایران و ترکیه و روسیه برای اولین بار است که در این سطح با یکدیگر نشست برگزار می کنند. سه طرف حاصر در این نشست بر وحدت اراضی سوریه و رسیدن به راه حل سیاسی و نه نظامی با یکدیگر توافق دارند.
