روزنامه ها در اولین روز زمستان، نشست دیروز سه جانبه میان ایران، روسیه و ترکیه را تحلیل و از سوی دیگر، حوادث تروریستی اخیر را هم با جدیت بیشتری پیگیری کرده اند. این درحالی است که موضوع حقوق شهروندی نیز همچنان محل مجادله میان گروه های مختلف است.
تیتر چند روزنامه صبح کشور
آرمان: آیت الله هاشمی: مردم از تهمت زنی و دروغ بیزارند
کیهان: طراحی در واشنگتن، چکاندن ماشه در آنکارا
اعتماد: معافیت و تخفیف مالیاتی ممنوع شد
رسالت: نامه احمد توکلی به نمایندگان مجلس: مقابله با فساد، راهی جز شفاف سازی ندارد
به گزارش «تابناک»، روزنامه های اصولگرا موضوع رخداد تروریستی در ترکیه را از منظر توطئه امریکایی و سعودی مورد بررسی قرار داده اند.
در همین زمینه کیهان در گزارشی با عنوان «طراحی در واشنگتن، چکاندن ماشه در آنکارا » نوشت: « پیش از این، در حالی که بریدن ترکیه از غرب بر سر زبانها افتاده بود و همزمان با آن، آنکارا تحرکات دیپلماتیک معناداری را در چارچوب چرخش از غرب به جبهه مقابل آغاز کرده بود، یکباره کودتای نافرجام 25 تیر رخ داد. کودتایی که بسیاری گفتند و میگویند که از سوی آمریکاییها صورت گرفت. هر چند دولت ترکیه و شخص «رجب طیب اردوغان» موفق شدند این ماجرا را جمع کنند، ولی برای آنها مشخص شد که کل ماجرا فقط یک پیام داشت: «عبور از خط قرمز ممنوع!» اردوغان متوجه شد که هم کودتاچیان به آمریکا و غرب تعلق خاطر دارند و هم واشنگتن در پس زمینه این ماجرا حضور داشته است.
اما کودتای نافرجام به جای اینکه رئیسجمهوری ترکیه را بترساند، کینهاش را نسبت به آمریکا بیشتر کرد، اگرچه اردوغان را به سمت غرب متمایل ساخت علاوه بر آن، اردوغان و حزب حاکم ترکیه به این جمعبندی رسیدند که اگر منافع ترکیه را میخواهند و اگر میخواهند آتشی که در سوریه برافروخته شد، بیش از این ترکیه را فرا نگیرد، باید تا دیر نشده، به جبهه روسیه و ایران نزدیک شوند. به ویژه اینکه اردوغان پیروزی بزرگ ایران و روسیه را در حلب مشاهده کرده بود.
با آزادسازی حلب که ضربه کاری به تروریستها وارد کرد ذهنیت چرخش به سمت روسیه و ایران مجددا به سراغ اردوغان آمد در همین فضا بود که ابتدا اعلام شد مقامات آنکارا و مسکو گفتوگو درباره سوریه را از سر گرفتهاند و سپس، این خبر روی آنتن رفت که «سرگئی لاوروف»، «مولود چاوش اوغلو» و «محمدجواد ظریف» وزرای خارجه روسیه، ترکیه و ایران قرار است سهشنبه (دیروز) در مسکو بر سر سوریه گفتوگو کنند.
اما، درست یک روز قبل از نشست مسکو، «آندری کارلوف» سفیر روسیه در ترکیه جلوی دوربینهای تلویزیونی ترور میشود، تا به اصطلاح، همهچیز به هم بخورد و به نقطه صفر برگردد!»
روزنامه وطن امروز در گزارشی با تیتر « جنازه عثمانیسم داعشی» با اشاره به سفیرکشیدر آنکارا توسط پلیس تروریست ترکیه نشاندهنده خارجشدن کنترل اوضاع آناتولی از دست اردوغان است نوشت: «در توریستیترین ایام سال، ترکیه یک بار دیگر رکورد ناامنی را جابهجا کرد و علاوه بر مواجهه با ترس و وحشت ملی، در عمق بحران دیپلماتیک با روسیه گرفتار شد. سفیر روسها بهدست «پلیس تروریست» دولت اردوغان در قاب رسانه، «آنلاین» ترور شد تا شکل و شمایل تروریسم جامعهستیز از بدویهای وحشی آخرالزمانی به کراواتیهای شهری پیشرفت کند و رنگ و روی صادقانهتری به خود بگیرد. نوع برنامهریزی برای این ترور در صحنه یک بازدید محدود از مظاهر مدنیت در موزه، مقابل دوربینهای انبوه همراه با صبر تاکتیکی نیروهای ویژه برابر شعاردهی قاتل و سپس کشتن او که قصد تسلیم شدن داشت، واکنش نخست ولادیمیر پوتین را توجیه میکند: «چه کسی فرمان ترور را صادر کرد؟!»
روزنامه شرق نیز در گزارشی با عنوان « پیشنهاد ميانجيگري » نوشت: « نشست سهجانبه وزيران خارجه ايران، روسيه و تركيه حول محور تحولات سوريه ديروز در حالي در مسكو برگزار شد كه يك روز پيش از آن سفير روسيه در تركيه ترور شده بود. تروري كه گويا اتفاق افتاد تا همكاريهاي اين كشورها درباره سوريه را تحتالشعاع قرار دهد. محمدجواد ظريف، وزير خارجه كشورمان، نيز بعد از آنكه اين ترور را قويا محكوم كرد و آن را نشانه چهره زشت تروريسم دانست، به همراه سردار حسین دهقان، وزیر دفاع، راهي مسكو شد و با همتايان خود گفتوگو كرد.اجلاس سهجانبهاي كه هدف اصلي آن مبارزه با تروريسم در سوريه بود، با تشكر سرگئي لاوروف وزير خارجه روسيه از تمام جهان به خاطر محكومكردن اقدام تروريستي دوشنبهشب شروع شد. او تأكيد كرد «به دنبال آن هستیم که به حل بحران سوریه و کاهش درد و رنج مردم این کشور و تسهیل ارسال کمکهای انساندوستانه و ایجاد آتشبس کمک کنیم».لاوروف بعد از اين اجلاس نيز در نشست خبري مشتركي با همتايان ايراني و روس خود شركت كرد و با تأكيد بر اينكه «مشکل سوریه راهحل نظامی ندارد» گفت: «روسیه، ایران و ترکیه آمادهاند ضامن مذاکرات طرفهای سوری برای کسب توافق بین دولت و معارضان شوند». ظریف نيز با تأكيد بر اهميت اجلاس مذكور براي آينده سوريه، گفت: «ما بر این باور هستیم که بحران سوریه از طریق راهحل سیاسی حلوفصل میشود و گزینه دیگری برای آن وجود ندارد.»
منشور حقوق شهروندی
غلامحسین کرباسچی دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی در یادداشتی در روزنامه ایران با عنوان « تفاهم ملی؛ زمینه اجرای حقوق شهروندی» نوشت: « قابل کتمان نیست که همه مسئولان در بخشهای مختلف این دغدغه را دارند تا در زیرمجموعههای آنها به مردم ظلم نشود و حقوق و نیازهای رفاهی مردم تأمین شود. این دغدغه مثبتی است که میتواند زمینه آغاز گفتوگوها و همکاری میان بخشهای مختلف در اجرای حقوق شهروندی شود. اما در همین شرایط و درست زمانی که همگان به دنبال تأمین رفاه بیشتر شهروندان ایرانی هستند، وجود اختلاف میان قوای سهگانه یا نهادها، زمینههای تضعیف حقوق شهروندان را فراهم خواهد کرد. به همین دلیل در اجرای منشور حقوق شهروندی یا تأمین امنیت و رفاه مردم، بیش از هرچیز نیازمند دستیابی به یک تفاهم ملی هستیم. این تفاهم است که در نهایت ما را به تأمین وفاق و آزادی و تأمین حقوق شهروندی مردم رهنمون میشود. امروز کشور نیازمند همدلی مردم و مسئولان است تا شاهد شکلگیری یک اجماع ملی باشیم و این انتظار بحقی است که در مرحله نخست، رئیس جمهوری به عنوان مسئول اجرای قانون اساسی، پیشگام این اجماع باشد.»
عبدالله گنجی نیز در یک مقاله انتقادی درباره منشور حقوق شهروندی در روزنامه جوان با عنوان « افزايش منشورهاي خاك خورده» نوشت:« رئيسجمهور در يك مراسم رسمي و با حضور اعضاي كابينه از مكتوبهاي به نام «حقوق شهروندي» رونمايي كرد و فرداي آن رسانههاي همسو با دولت نوشتند: «الوعده وفا» و «پاي تمام وعدههايم ايستادهام». اما هيچ كس نميداند اين منشور قرار است چه كند؟ سياست كلي است يا اجرايي، تضمين شده است يا توصيه، عملياتي است يا تزئيني، نمادين است يا كاربردي، انتخاباتي است يا حقوقي، جوهري است يا تاكتيكي…
دقت در محتواي آن نشان ميدهد كه اين مكتوبه آميزهاي از همه مفاهيم و واژههاي زيبا، مطلوب و عالي است. به تعبير بهتر ترسيمكننده مدينه فاضله افلاطون يا لوياتان تامس هابز است كه صرفاً آرماني خواهد ماند. بدون ترديد رونمايي از اين مكتوبه (بخوانيد انشاي زيبا) در زنگ حساب (پايان دولت و گزارش كار) نوعي جابهجايي اولويتهاست كه لابد هركس هم نقدي بدان بكند در قطببندي فردا (انتخابات) به عنوان ضد حقوق شهروندي، اقتدارگرا و سرهنگ… معرفي خواهد شد اما سه ايراد شكلي به اين انشاي زيبا و كم بديل وارد است كه اهداف پشت آن را با بحران تحليل و انسداد هدف مواجه ميكند. اگر واقعاً دولت به دنبال تضمين حقوق شهروندي است چرا تراز آن را رونمايي از يك متن قرار داده است؟ اگر «حقوق» است «تضمينكننده حقوق» يعني قوه قضائيه كجاي ماجراست؟ مگر ميشود امري در قالب حقوق طرح شود اما تضمين قهري قوه قضائيه پشت آن قرار نگيرد؟ يا مكانيسمي براي تضمين آن پيشبيني نشود؟ ايراد دوم اينكه: مگر ميشود امري در تراز حقوق ملت طرح شود اما مجلس يا تصويبكننده قانون در تهيه و تصويب آن نقشي نداشته باشد. ايراد سوم اينكه اگر اين متن تصويب شده و تضمين شده نيست، پس چيست؟ آيا جزو سياستهاي كلي نظام است؟ اگر سياست كلي است چرا در سازوكار مجمع تشخيص مصلحت و تصويب رهبري انجام نشده است؟»
معافیت مالیاتی ممنوع
در این رابطه، روزنامه اعتماد در گزارشی مفصل با عنوان « معافيت و تخفيف مالياتي ممنوع شد » نوشت: « پيشنهاد دولت در برنامه ششم براي ٥ سال آينده، ديروز در مجلس تصويب شد خبر دوم|دولت جدول پلكاني افزايش حقوقها را در ٩٦٦ تمديد كرد؛ افزایش ۲۰ درصدی حداقل حقوق بازنشستگان. كسري بالاي بودجه كه در ششماهه امسال به ٣٧ هزار ميليارد تومان رسيد و براي سال آينده هم ارقام بالايي از كسري پيشبيني ميشود؛ نمايندگان را به فكر انداخت درآمدها را كمي بالا ببرند. مانور آنها نيز روي درآمدهاي مالياتي است تا به اين ترتيب از وابستگي به نفت هم كم شود. بر اساس اين عزم مجلسيان، بنا شد در ٥ سال آينده، هيچ گونه تخفيف و معافيت جديد مالياتي وضع نشود.»