یکشنبه , ۱۸ شهریور ۱۴۰۳
صفحه اول » اجتماعی و سیاسی » مروری بر روزنامه های دوشنبه24 آبان ماه

مروری بر روزنامه های دوشنبه24 آبان ماه

 روزنامه های امروز موضوع آلودگی هوا را از جهات گوناگون مورد بررسی قرار داده اند. این در حالی است که جو سیاسی کشور به تدریج از شوک انتخابت امریکا در حال خارج شدن است و موضوع انتخابات آینده ریاست جمهوری در سال 96 و معرفی گزینه های رقیب آقای روحانی از دیگر موضوعات مهم امروز بوده است.

 

به گزارش«تابناک»، روزنامه های امروز موضوع آلودگی هوا را در کانون توجه قرار داده اند

اظهارات هاشمی درباره انتخاب رهبر آینده/ علت آلودگی هوا چیست؟/ اصلاح طلب ها کاندیدای اصولگرایان را معرفی کردند

روزنامه جوان در یک تیتر و عکس ابتکاری موضوع سخنرانی دیروز رئیس جمهور را به آلودگی این روزهای کشور مرتبط کرده است.

جوان در این گزارش با عنوان«مرگ آرام شهروندان در هوای آلوده » نوشت:« در حالي‌كه مسئولان و رئيس سازمان محيط‌زيست مدام بر بهتر شدن وضعيت كيفيت هواي تهران و ساير كلانشهرها در سال‌هاي اخير تأكيد مي‌كنند، اما در روزهاي اوج و بحراني كه نفس‌هاي مردم به شماره مي‌افتد، ديگر خبري از اين آمارهاي خوشحال‌كننده نيست و حتي براي تشكيل كميته هماهنگي مواقع بحران آنقدر صبر مي‌كنند تا مطمئن شوند حتي باد و باران هم به كمك مردم نخواهد آمد، بر اين اساس پس از چهار روز آلودگي هوا در تهران به گونه‌اي كه هر روز هم شدت آلودگي‌ها بيشتر از گذشته بود بالاخره جلسه كميته هماهنگي شرايط ويژه آلودگي هوا برگزار شد تا باز هم مسكن‌هاي موقتي براي كنترل آلودگي تصويب شود؛ مسكن‌هايي كه در آنها خبري از تعطيلي مدارس در شرايط هشدار اين روزها نبود و تنها به تعطيلي زنگ ورزش مدارس بسنده شد!

گويا به دليل كم كاري و ناكارآمدي دستگاه‌هاي دولتي و متولي، بحث آلودگي هوا ديگر به رغم داشتن رنگ سياه براي مردم و مسئولان به امري عادي تبديل شده است و مطالبات شهروندان در اين حوزه به دست فراموشي سپرده شده است، بر اين اساس روز گذشته بنابر اعلام مركز كنترل و پايش محيط‌زيست كشور، شاخص كيفي هواي كلانشهرها و 9 مراكز استان ناسالم شده است، بر اساس اين گزارش هواي مشهد (۱۰۶)، اراك (۱۱۲)، اروميه (۱۲۵)، همدان (۱۲۸)، كرج (۱۳۳)و اصفهان (۱۴۳) براي گروه‌هاي حساس ناسالم بوده است. اهواز با شاخص ۱۶۰، قزوين با شاخص ۱۵۸ و تهران با شاخص ۱۵۶ در وضعيت ناسالم براي همه گروه‌ها و آلوده‌ترين مركز استان‌هاي كشور در اين بازه زماني بوده‌اند. »

روزنامه شهروند نیز در یادداشتی نوشت:« روز گذشته، آلوده‌ترين روز تهران در‌ سال ١٣٩٥ معرفي شد و اعلام گرديد كه كيفيت هوا براي همه افراد ناسالم است و از مردم خواسته شد كه از ترددهاي غيرضروری پرهيز كنند. همچنين برای کاهش بحران برخي تصميمات ازسوي مقامات ذيربط اتخاذ شد. ازجمله اين‌كه از فروش طرح ترافيك روزانه براي ورود به محدوده داخل شهر براي دو روز جلوگيري و گروه‌هاي اورژانس نيز در ميادين اصلي شهر مستقر شدند. برخي اقدامات ديگر نيز در اين ميان انجام شده كه قابل دفاع است، ولي تعدادي از اين برنامه‌ها براي شهروندان محل پرسش است كه به دو نمونه آنها اشاره مي‌شود. اول اين‌كه اعلام شده معادن شن و ماسه تهران براي ٤٨ساعت تعطيل مي‌شود و ديگر اين‌كه از عبورومرور اتوبوس‌هاي دودزاي شركت واحد جلوگيري مي‌شود و به‌طوركلي با هر وسيله نقليه دودزا برخورد خواهد شد.

پرسشي كه براي خواننده پيش مي‌آيد، اين است كه همه مي‌دانيم هر‌ سال در ماه‌هاي آبان و آذر و دي وضع آلودگي هوا به دليل شرايط جوي و وارونگی هوا بدتر از ساير روزهاي ‌سال مي‌شود. بنابراين اگر مي‌توان اقداماتي را براي تخفيف اين وضع پيش‌بيني كرد، نبايد آن را به روزهايي موكول كرد كه آلودگي هوا به اوج خود مي‌رسد. اين اقدامات پيشگيرانه را بايد پيش از بروز آلودگي انجام داد. به‌ويژه آنكه در روزهاي گذشته هوا به سوي آلودگي پيش مي‌رفت و افزايش آن نيز ازسوي سازمان هواشناسي قابل پيش‌بيني بود.

ولي مسأله اصلي چيز ديگري است. دو مورد مذكور كه هر دو نقش قابل توجهي در آلودگي هوا دارند، مي‌توانند موضوع بحث جداگانه باشند. بخش اصلي معادن شن و ماسه نزديك به تهران در منطقه ١٨ تهران قرار دارند و اخبار و گزارش‌هاي عجيب و غريبي از اين معادن به گوش مي‌رسد. اخيرا نيز يكي از اعضاي شوراي شهر اخطار كرد كه در برخي از مناطق برداشت از اين معادن به حدود چند متري رودخانه كن رسيده که می‌تواند منشأ خطر باشد. به‌طور كلي اطراف بستر اين رودخانه به طرز بحراني مورد استفاده قرار گرفته است. به علت همين مسائل بود كه شهردار پيشين منطقه ١٨ تهران در تابستان امسال اين معادن را تعطيل كرد تا يكي از منابع آلاينده هواي تهران قطع شود، ولي زمان زيادي نگذشت كه آقاي شهردار تغيير كرد. شهرداري كه فقط ٧ يا ٨ماه بود كه در آن منطقه مشغول مديريت شده بود. همه نگاه‌ها در علت تغيير شهردار منطقه ١٨ متوجه تعطيلي اين معادن شد و از آن پس نيز دوباره كارهای معادن شن و ماسه به روال سابق برگشت و اكنون كه آلودگي هوا به بدترين شرايط رسيده، دستور تعطيلي آن هم ٤٨ساعته مي‌دهند كه معلوم نيست حتي اجراي آن را شاهد باشيم. بنابراين مهم‌تر از مسأله آلودگي هوا كه شفافيت و روشنايي هوا را از ميان مي‌برد، آلودگي فضاي مديريتي است كه شفافيت اداره امور را دچار اختلال مي‌كند.

مورد دوم نيز از اهميت مشابهي برخوردار است. در شهري كه هزاران ميليارد مي‌توان صرف ساخت پل صدر كرد و پل طبيعت را احداث كرد، چرا تاكنون نتوانسته است، اتوبوس‌هاي دودزا یا موتورسیکلت‌های آلوده‌کننده را تغيير دهد؟ اگر امروز روي پل طبيعت بايستيم، در افق خود چه به سوي شمال و چه به سوي جنوب چه چيزي جز آلودگي و دود را خواهيم ديد؟»

کاریکاتور از روزنامه شهروند

اظهارات هاشمی درباره انتخاب رهبر آینده/ علت آلودگی هوا چیست؟/ اصلاح طلب ها کاندیدای اصولگرایان را معرفی کردند

روزنامه همدلی هم با تیتر زیر به استقبال آلودگی هوا رفته است.

اظهارات هاشمی درباره انتخاب رهبر آینده/ علت آلودگی هوا چیست؟/ اصلاح طلب ها کاندیدای اصولگرایان را معرفی کردند

انتخابات 96 ریاست جمهوری

روزنامه های اصلاح طلب نامزد ریاست جمهوری اصولگرایان را معرفی کردند. دو روزنامه اصلی اصلاح طلبان یعین شرق و اعتماد از آقای قالیباف به عنوان گزینه اصل اصولگرایان برای انتخابات 96 رو نمایی کردند.

روزنامه شرق در گزارشی با عنوان« قالیباف با بقیه متفاوت است » نوشت:« نشانه‌ها همه حاکی از این است که چشم امید این جریان در انتخابات ٩٦ «محمدباقر قالیباف» است. تا جایی که حتی «محمدرضا باهنر» هم که پیش از این ناکامان انتخاباتی را انذار به نیامدن کرده بود، «قالیباف» را از دیگران استثنا می‌کند. او روز گذشته در پاسخ به این پرسش «شرق» که چرا با وجود توصیه شما به نیامدن نامزدهای ناکام پیشین، به علت مقبولیت‌نداشتن نزد مردم، برخی همچنان اصرار به نامزدشدن «قالیباف» دارند، گفت: «فعلا نمی‌خواهم ایجابی یا سلبی درباره کسی صحبت کنم، اما درباره آقای «قالیباف» باید بگویم او با بقیه متفاوت است.

پیش از این هم حسن بیادی و روز گذشته هم حسین سبحانی‌نیا فعال سیاسی اصولگرا به شروط قالیباف برای آمدن اشاره کرده‌اند.

روزنامه اعتماد نیز در گزارشی با عنوان « قاليباف، جدي‌ترين گزينه ٩٦ اصولگرايان » نوشت:« محمدرضا باهنر در پاسخ به سوال «اعتماد» مبني بر اينكه آيا قاليباف اعلام كرده كه در صورتي كه اصولگرايان در انتخابات روي او اجماع كنند، در انتخابات شركت مي‌كند، اينطور پاسخ داد: شرطي كه آقاي قاليباف اعلام كرده‌اند كاملا شرط عاقلانه و مدبرانه‌اي است و حرف دقيق و درستي است. اين دفعه بايد هر كس كه قصد نامزدي دارد اين شرط را اعلام كند كه در صورتي مي‌آيد كه اجماع اصولگرايان اتفاق بيفتد؛ و الا هر قدر آدم‌هاي قدرتمندي باشند اگر دو يا سه نفر باشند آراي همديگر را خراب مي‌كنند و از توفيق نهايي يكديگر را باز مي‌دارند.باهنر با بيان اينكه اطلاع ندارم آقاي لاريجاني از چه كسي حمايت مي‌كند، گفت: ايشان به طور مشخص اعلام كرده كه در انتخابات جزو نامزدها نيست اما تحليل من اين است كه اگر اصولگرايان روي كانديدايي اجماع كنند، لاريجاني هم از آن فرد حمايت خواهد كرد. البته من از اين مساله اطلاع دقيق ندارم و اين سخن تحليل من است.»

مصاحبه جالب هاشمی

اظهارات هاشمی درباره انتخاب رهبر آینده/ علت آلودگی هوا چیست؟/ اصلاح طلب ها کاندیدای اصولگرایان را معرفی کردند

آیت الله هاشمی در گفت و گو با روزنامه آرمان با عنوان«روحانی را اصلح می دانم » به مستئل زیادی پرداخته است که در ادامه اظهارات هاشمی درباره انتخاب رهبر بعدی را مشاهده می نمائید:

تنها نهادی که قانون‌اش را خودش می‌نویسد، خبرگان است. ما برای انتخاب رهبر قانون مفصلی داریم. اول این است که به صورت سری دو، سه نفر تعیین می‌شوند و این افراد همه‌ کسانی را که در روحانیت صلاحیت دارند، بررسی می‌کنند که ببینند کدام صلاحیت بیشتری دارد. سال‌های قبل یک دوره انجام شد. هنوز آقای مشکینی زنده بودند که به دو نفر رسیده بودند. منتهی آنها تصمیم نمی‌گیرند. فقط نظرشان را به خبرگان می‌دهند. در روزی که لازم شد، روی اینها بحث و انتخاب می‌کنند و ممکن است که بگویند این ده یا پانزده نفر صلاحیت نسبی دارند و ارجحیت‌شان با فلان است یا مثلا این سه نفر ارجح هستند. آنها فقط پیشنهاد می‌دهند. خبرگان بحث می‌کند و با رای این کار را انجام می‌دهند. بنابراین این تعطیل شدنی نیست و آنها کار خودشان را می‌کنند.

البته این موضوع نظر شخص رهبری هم بود. امام(ره) به طور طبیعی رهبر شده بودند و کسی انتخاب‌شان نکرده بودند. بعد از امام(ره) وقتی که حضرت‌آیت‌ا… خامنه‌ای را انتخاب کردیم، این امکان وجود داشت که در اصلاح قانون اساسی مدت آورده شود. خیلی‌ها هم نظرشان این بود که مدت بگذاریم. خود آیت‌ا… خامنه‌ای برای مدت گذاشتن موافق بودند. بعد تصویب کردیم که مدت ندارد و تا شرایط را دارد باید باشد. فکر می‌کنم این مساله‌، مساله مهمی نیست. چون قانون اساسی است و اگر بخواهند این کار بشود، باید قانون اساسی را عوض کنند و خبرگان نمی‌تواند.