عکس العمل روسیه نشان می دهد که حمایت از سوریه و قرار داشتن در کنار مقاومت به عنوان مولفهای پر قدرت برای روسیه در برابر آمریکا است که روسیه نمی خواهد از ان چشم پوشی کندو.
گروه سیاسی، ولادیمیر پوتین، با صدور فرمانی توافقنامه هسته ای با آمریکا را در زمینه کاهش ذخایر پلوتونیوم با خلوص بالا که قابلیت استفاده تسلیحاتی دارد، به دلیل “اقدامهای غیردوستانه” این کشور تعلیق کرد.
این رویکرد بر اساس رفتارهای دوگانه و غیر شفاف آمریکا در زمینه اشاعه هسته ای قابل ارزیابی و تحلیل است.
علاوه بر این خیانتهای آمریکا به روسیه بویژه در باب آتش بس و روند سیاسی در سوریه چیزی نیست که برای روسیه قابل گذشت باشد. آمریکا با بدعهدیهای خود به دنبال تحقیر و تحمیل خواستههای خود به مسکو است.
به هر حال عکس العمل روسیه نشان می دهد که حمایت از سوریه و قرار داشتن در کنار مقاومت به عنوان مولفهای پر قدرت برای روسیه در برابر آمریکا است که روسیه نمی خواهد از ان چشم پوشی کندو.
در این رابطه سخنان اوباما که گفته روسیه را به خاطر حضور در سوریه تحریم می سازد نشانه تروریسم پروری آمریکاست که برای حمایت از آنها به تحریم و اقدام علیه مبارزان با تروریسم میپردازد که نمود آن تحریم ایران، حزبالله و سوریه و… است.
این اقدامات مصداق رفتار بحران ساز آمریکا در سوریه است. چنانکه سرگی لاوروف، وزیر خارجۀ روسیه، تأکید کرد که ایالات متحده آمادگی دارد تا برای سرنگونی اسد، رئیس جمهور سوریه، با گروه های تروریستی نیز همکاری کند.
به گزارش پایگاه خبری شبکه العالم، خبرگزاری تاس روسیه اعلام کرد در فرمانی که پوتین روز دوشنبه (12 مهر ماه) صادر کرد، تأکید شده است که دلیل تعلیق توافقنامه هسته ای با آمریکا در زمینه کاهش ذخایر پلوتونیوم با خلوص بالا «تغییرات اساسی در شرایط و فوریت تهدید علیه ثبات استراتژیک روسیه به دلیل اقدامهای غیردوستانه ایالات متحده» بوده است.
«دیمیتری پسکوف»، سخنگوی پوتین، در این خصوص گفت که به فرمان رییس جمهور اجرای توافق در زمینه انهدام پلوتونیم با آمریکا به حالت تعلیق درآمده است.
سخنگوی ریاست جمهوری روسیه خاطرنشان کرد: «این امر نشان میدهد که دیگرروسیه نباید به تنهایی به توافق عمل کند. رییس جمهور و کارشناسان ما این مورد را بیش از یک بار اعلام کردهاند».
پسکوف تأکید کرد که از دیدگاه ریاست جمهوری روسیه، آمریکا در اجرای توافق تخلف کرده است.
وی در ادامه گفت: «روسیه از مدتها قبل در حال اجرای توافق بوده است اما اینک از فرمان پوتین پیروی میکند و با لحاظ کردن تنشهای معمول، معتقد است که نمیتواند این مسیر را ادامه دهد».
قرارداد کاهش ذخایر پلوتونیوم در سال ۲۰۰۰ میلادی میان آمریکا و رسیه امضا و اجرای آن بر اساس توافقنامهای در سال ۲۰۱۰ آغاز شد.
بر اساس این توافق که از سوی سرگی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، و هیلاری کلینتون، وزیر خارجه پیشین آمریکا، امضا شد، دو طرف موافقت کردند که ۳۴ تن از ذخایر پلوتونیوم خود را با سوزاندن در رآکتورهای اتمی از بین ببرند. کلینتون در آن زمان گفته بود که با این میزان پلوتونیوم میتوان ۱۷ هزار سلاح هستهای ساخت.
این توافق به عنوان نمادی از افزایش همکاریهای دو دشمن و رقیب دیرینه در زمینه بازدارندگی هستهای معرفی شده بود.