آیا نمایندگان اصلاحطلب مجلس از حضور تکفیریها در همسایگی ایران خبر دارند؟
سرویس سیاست مشرق – ماجرای همکاری نظامی ایران و روسیه با استفاده از پایگاه هوایی نوژه همدان به دستاویزی برای ضربه زدن بهنظام جمهوری اسلامی ایران توسط کشورهای غربی و رسانههای وابسته به آنها تبدیلشده است. شبهه افکنی در خصوص ایجاد پایگاه نظامی روسی در ایران و خدشهدار شدن کیان و استقلال کشورمان ازجمله موارد انحرافی است که رسانههای معاند در حال سمپاشی آن در میان افکار عمومی هستند. این در حالی است که با توجه به تقسیم وظایف در ائتلاف ضد تروریستی، روسها وظیفه پشتیبانی هوایی از رزمندگان مدافع حرم و ارتش سوریه را بر عهده دارند و با توجه به اینکه شرایط پایگاه همدان برای پشتیبانی بیشتر از این رزمندگان در مقابله با داعش و تروریستها فراهمتر بوده، از این امکان نیز تحت نظر وزارت دفاع و نهادهای نظامی کشور به طور موقت و در یک عملیات استفادهشده است.
در این راستا برخی از رسانههای داخلی وابسته به جریان اصلاحطلب نیز درست در همان خط خبری انحرافی که بیبیسی فارسی نیز در آن خبرپراکنی میکند دست به خبرسازی زدند.
در همین رابطه افشار سلیمانی سفیر اسبق ایران در جمهوری آذربایجان در گفتگو با خبرگزاری اصلاحطلب ایلنا با اشاره به اصل ۱۴۶ قانون اساسی تصریح کرد: «پس از اعلام حضور و استقرار جنگندههای روس در ایران، برخی معتقد بودند این مسئله خلاف اصل 146 قانون اساسی است. این اصل میگوید استقرار هرگونه پایگاه نظامی خارجی در کشور هرچند بهعنوان استفادههای صلحآمیز باشد، ممنوع است و همین موجب شده شبهات بسیاری در عدم رعایت این اصل قانونی وجود داشته باشد.»[1]
جالب اینجاست که برخی از نمایندگان مجلس نیز بدون توجه به ماهیت این همکاری اقدام به نگارش نامهای به رئیس مجلس کرده و از وی خواستند تا بنا بر اصل ۶۹ قانون اساسی نسبت به برگزاری نشست غیرعلنی با حضور مسئولان ذیربط در این خصوص اقدام کند.
محمود صادقی عضو هیئترئیسه فراکسیون امید درباره نامه این 20 نماینده خاطرنشان کرد: «باتوجه به شرایط حساس امنیتی در سطح منطقه و لزوم برخورد جدی با خطر افراط گرایی که منجر به تصمیم مراجع ذیربط نسبت به صدور اجازه به جنگندههای روسیه برای استفاده از پایگاه نظامی نوژه شده و همچنین نظر به لزوم اطلاع نمایندگان ملت از دلایل و پیامدهای این تصمیم که میتواند موجب تقویت همگرایی و هماهنگی بیشتر قوای سهگانه در مقابله با تهدیدات امنیتی شود، این درخواست را مطرح کردیم.»[2]
همین مسئله سبب واکنش سردار حسین دهقان شد و وزیر دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح در نشست خبری خود در پاسخ به سوالی درباره اعتراض نمایندگان مجلس و اینکه حضور هواپیماهای روسی در ایران باید در مجلس بررسی شود، گفت: «این موضوع ربطی به مجلس ندارد. این کار تصمیم نظام در جهت مقابله با داعش و تروریستها در سوریه بوده است.»
وی درعینحال تأکید کرد: «ما بههیچعنوان پایگاهی در اختیار روسها نگذاشتیم و طرح این موضوع نوعی مغلطه است بلکه ما تسهیلاتی برای عملیات مورد توافق طرفین علیه داعش در سوریه در اختیار آنها قرار دادیم.»[3]
این درحالی است که پیش از این حشمتالله فلاحت پیشه نماینده مجلس در نشست علنی روز چهارشنبه 27 مردادماه خانه ملت، در اخطار قانون اساسی استقرار هواپیماهای روسی در پایگاه نوژه را مغایر اصل 146 قانون اساسی دانست که علی لاریجانی نیز در واکنش به اظهارت این نماینده گفت: «به روسیه و هیچ کشور دیگری در ایران پایگاه نظامی داده نشده است.»[4]
رئیس مجلس تصریح کرد: «با روسیه در مسائل منطقهای همکاری داریم. از توجه بیشتر روسیه به مسئله یمن خوشحال هستیم. ایران در حل بحران تروریستی منطقه با روسیه همکاری دارد اما پایگاه نظامی در اختیار روسیه و کشور دیگری قرار نداده است.»
با این اوصاف به نظر میرسد که این 20 نماینده مجلس که اغلب از لیست امید و اصلاحطلب هستند بایستی در راستای اقدامات نظامی و امنیتی کشور توجیه امنیتی شوند تا دلیل اصرار بیمورد آنان با توجه به پاسخهای عدیده و تکراری که مسئولان ارشد نظام در مورد ماهیت این اقدام نظامی که آن را همکاری و نه در اختیار قرار دادن یک پایگاه نظامی به نیروی بیگانه عنوان کردهاند، مشخص شود.
در جریان انتخابات آمریکا نیز وقتی ترامپ از حمایت اوباما از داعش و همچنین 400 میلیون دلاری که آمریکا بهطور مستقیم به ایران فرستاد استفاده تبلیغاتی کرد، باراک اوباما درخواست کرد تا وی توجیه امنیتی شود.[5] گرچه در این دو مثال ماهیت رفتاری جمهوری اسلامی ایران و آمریکا یکی نیست اما بدون مناقشه بایستی گفت که در هر جای دنیا مسئولان وظیفهدارند مسائل شخصی و جناحی را بر مسائل ملی ارجحیت ندهند و این قانونی متداول در هر نقطه از جهان است که بایستی رعایت شود.
از سوی دیگر این 20 نماینده در حالی درباره همکاری نظامی ایران و روسیه در جهت مقابله با داعش علیه این ائتلاف موضعگیری و تشکیک ایجاد میکنند که در استانداردی دوگانه درزمینهٔ بحران فیشهای حقوقی که جامعه ایران را اندوهگین و ناامید ساخت دست به چنین تحرکات و نامهنگاریهای نزدند که این موارد بهخوبی سطح عمل و عیار نمایندگانی که با لیست امید اصلاحطلبان در مجلس حضور پیداکردهاند را نشان میدهد.
آقای دهقان در گفتوگوی ویژه خبری شبکه دوم تلویزیون دولتی ایران، ۳۱ مرداد ماه، گفت «روسها با اعلام خبر حضور جنگندههایشان در همدان بیمعرفتی کردند. توافق مکتوبی با روسها درباره حضور جنگندههایشان در همدان صورت نگرفته است.»
حسین دهقان، پیشتر گفت «اما اگر شرایط عملیاتی اقتضا کند بررسی و تصمیمگیریهای لازم انجام خواهد شد. تا هر وقت لازم باشد اجازه استفاده از پایگاه نوژه را خواهیم داد. این موضوع ربطی به مجلس ندارد.»
پیش از او نیز گروه تحقیقات اینترنتی «اینفورمناپالم» گفته بود، استفاده روسیه از پایگاه نظامی همدان، و یا دستکم آمادهسازی آن، از حدود یک سال پیش آغاز شدهاست. منابع روس، در ۲۶ مردادماه، برای نخستین بار اعلام کردند که بمبافکنهای توپولوف ۲۲ و جنگندههای سوخو ۳۴، از یک پایگاه نظامی ایران برای حمله به اهدافی در سوریه استفاده کردهاند. دو روز بعد نیر روسیه دوباره تاکید کرد که این جنگندهها همچنان از پایگاه همدان (چمرانی/نوژه) استفاده کردهاند.در پی انتشار و سپس تائید این خبرها از سوی ایران، علاءالدین بروجردی، رئیس کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس ایران، اعلام کرد «استفاده از حریم هوایی و پایگاه نوژه مدتی است که انجام میشود اما اخیرا علنی شدهاست».
ایران و روسیه از مهمترین حامیان حکومت بشار اسد به شمار میروند؛ روسیه حمایت هوایی گستردهای از ارتش اسد و شبهنظامیان حامی او میکند. ایران نیز ساماندهی و رهبری گروههای شبهنظامی خارجی را انجام میدهد، از جمله نیروهای افغانستانی، پاکستانی یا عراقی. حزبالله لبنان، دیگر گروه سیاسی/شبهنظامی مورد حمایت ایران نیز، در جنگ داخلی سوریه حضور دارد.
از سال ۱۹۴۱ به این سو، یعنی از زمانی که خاک ایران به دست ارتش اتحاد جماهیر شوروی و ارتش بریتانیا اشغال شد، این نخستین بار است که روسیه، یا یک کشور خارجی، از پایگاهی در ایران برای انجام عملیات نظامی استفاده میکند.
پایگاه اطلاع رسانی دفتر علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی ایران، طرح خود را همزمان با حضور جنگندههای روسی در پایگاه هوایی نوژه همدان تغییر داد.
این طرح با عنوان «اگر در سوریه نجنگیم…» بر اساس حرفهای خامنهای درباره حضور نظامی جمهوری اسلامی ایران در جنگ سوریه طراحی شده است.
در این طرح با انتشار در تصویر مسجد تاریخی حلب قبل و بعد از جنگ، تصویری از یکی از نمادهای تاریخی همدان منتشر کرده و درباره آینده آن در صورت «عدم جنگیدن در سوریه» سوال کرده است.
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی دفتر علی خامنهای، در این طرح به حرفهای او درباره حضور نظامی ایران در سوریه و عراق اشاره شده که گفته است: «کسی که از اینجا میرود در عراق یا در سوریه بهعنوان دفاع از حریم اهلبیت در مقابل این تکفیریها میایستد، درواقع دارد از شهرهای خودش دفاع میکند».
خامنهای در مناسبتی دیگر گفته است: «اگر اینها مبارزه نمیکردند، این دشمن میآمد داخل کشور، ما باید اینجا در کرمانشاه و همدان و بقیه استانها با اینها میجنگیدیم و جلوی اینها را میگرفتیم».
جمهوری اسلامی ایران مدعی است که در سوریه حضور «مستشاری» دارد، اما حجم تلفات از نیروهای ایرانی در جنگ با مخالفان حکومت بشار اسد، مساله دیگری را نشان میدهد. تا کنون شماری از فرماندهان نظامی ایرانی نیز در لابلای صحبتهای خود، اشارههایی به حضور نظامی ایران در سوریه کردهاند.
سهشنبه ۱۶ اوت رسانههای روس با انتشار تصاویری گزارش دادهاند که روسیه جنگندهها بمبافکنهای استراتژیک TU-22M3 خود را در فرودگاه همدان ایران مستقر کردند.
بنا بر این گزارشها هدف از استقرار این جنگنده بمبافکنها در ایران، کاهش فاصلهای است که جنگندههای روس برای بمباران مواضع مخالفان اسد به سمت روسیه طی میکردند. این جنگنده بمبافکنها از جنوب روسیه بر میخاستند و از دریای خزر، ایران و عراق عبور میکردند و بدین ترتیب با طی مسافت حدود ۲۱۰۰ کیلومتری، به سوریه میرسیدند. اما اکنون با استقرار این جنگندهبمبافکنها در همدان، مسافتی را که بای طی کنند، به ۹۰۰ کیلومتر کاهش مییابد و بدین ترتیب، میزان سوختی که باید با خود حمل کنند، ۶۰ درصد کاهش مییابد.
ایران و روسیه، دو متحد اصلی نظام بشار اسد هستند.