غلامحسین محسنی اژهای سخنگوی قوه قضائیه ایران، با تایید خبر اعدام شهرام امیری، فردی که قبلا جمهوری اسلامی او را «قهرمان هستهای» توصیف میکرد، گفت که او «جاسوس» بوده است.
به گزارش خبرگزاریهای ایران، محسنی اژهای در نشست خبری یکشنبه ۷ اوت، با اشاره به اجرای حکم اعدام شهرام امیری به دنبال اثبات اتهام جاسوسی وی و تایید حکم دادگاه بدوی در دیوان عالی کشور اظهار داشت: «این فرد با توجه به دسترسیهای اطلاعات سری و به کلی سری نظام داشته است، با دشمن متخاصم و درجه یک ما یعنی آمریکا ارتباط برقرار کرده بود و اطلاعات حیاتی کشور را در اختیار دشمن قرار داده بود».
وی با تقدیر از عملکرد سیستم اطلاعاتی ایران در این پرونده مدعی شد اطلاعات ارائه شده از سوی شهرام امیری به آمریکا «توانست در این پرونده رودست بزرگی به سیستم اطلاعایت آمریکا بزند و امیدوارم این موفقیت تسریع شود».
سخنگوی دستگاه قضائیه ایران اضافه کرد: «سیستم اطلاعاتی آمریکا به هیچ وجه تصور نمیکرد که ایران از ارتباط این فرد با آنها مطلع است و آنها با برنامه خاصی وی را به عربستان بردند و به شکل خاص از این کشور خارج کردند غافل از اینکه همه این اتفاقات زیر ذره بین سیستم اطلاعاتی کشور رخ داده بود».
محسنی اژهای در این باره توضیحات بیشتری ارائه نداد.
شهرام امیری، فردی که جمهوری اسلامی ایران مدعی بود توسط سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (CIA) به منظور تخلیه اطلاعاتی او به خاطر ارتباطش با برنامه هستهای ایران ربوده شده بود، سرانجام در زندان جمهوری اسلامی اعدام شد.
شهرام امیری، فردی که مقامهای ایرانی پیشتر از او به عنوان «قهرمان» یاد میکردند، پژوهشگر و متخصص رادیو ایزوتوپهای پزشکی دانشگاه صنعتی مالک اشتر (وابسته به وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح) است که به اتهام «تماس و برقراری ارتباط مجرمانه با کشورهای متخاصم و اقدام علیه امنیت ملی و در اختیار گذاردن اطلاعات طبقه بندی شده به دشمن» از سوی دادسرای نظامی تهران در بازداشت شد و با حکم شعبه هفتم دادگاه نظامی تهران به ده سال زندان و پنج سال تبعید به شهرستان خاش محکوم شده به بود. از این رو مشخص نیست حکم اعدام او چه زمانی صادر شده است.
شهرام امیری، فردی است که گفته میشد دانشمند اتمی ایرانی است و به شکل ابهام آمیزی از ایالات متحده سر در آورده بود. مقامهای ایرانی آن هنگام ادعا میکردند که او توسط سازمان اطلاعات آمریکا ربوده شده است. امیری ۱۵ ژوئیه ۲۰۱۰ به ایران بازگشت و همچون قهرمانان مورد استقبال مقامهای ایرانی قرار گرفت.
ژوئن ۲۰۰۹ امیری ناپدیده شده بود که در پی آن جمهوری اسلامی مدعی شد که او را سازمان اطلاعات مرکزی ایالات متحده آمریکا ربوده است، اتهامی که هیچگاه توسط مقامهای آمریکایی پذیرفته نشد.
امیری پس از انتقال به سفارت پاکستان در واشنگتن، از راه یک کشور ثالث به ایران بازگشت اما ابهامها درباره ماجرای او همچنان حل نشده باقی ماند به خصوص اینکه او در مصاحبه خبری خود پس از بازگشت گفت که دانشمند اتمی نیست.
در روزهای حضور امیری در آمریکا، فیلمهایی ویدویی مختلفی از او پخش شد. در یکی از آنها شخصی که خود را شهرام امیری معرفی کرد، ادعا میکند که ربوده شده و در معرض شکنجه قرار گرفته است، اما در دیگری میگوید که برای ادامه تحصیل به ایالات متحده آمده است.
در سومین فیلم ویدویی این شخص مدعی میشود که از دست مأموران آمریکایی گریخته است و از گروههای مدافع حقوق بشر میخواهد به او برای بازگشت به ایران کمک کنند.
آن هنگام خبرگزاری ایسنا گزارش داده بود: «شهرام امیری با رد ادعاهاّی مطرح شده از طرف برخی رسانههای غربی مبنی بر همکاری اطلاعاتی وی با سازمانهای اطلاعات و امنیت آمریکا گفت: «بحث ربایش من موضوعی تبلیغاتی و روانی بود. من یک پژوهشگر ساده هستم و در یک مجتمع دانشگاهی که در آن به روی همه باز است فعالیت میکنم و در این مرکز دانشگاهی کار محرمانهای انجام نمیدهیم که من صاحب اطلاعات محرمانه باشم و دولت آمریکا بخواهد از آن استفاده کند.»
این در حالی است که روزنامه آمریکایی واشنگتن پست به نقل از مقامات آمریکایی نوشت شهرام امیری،» دانشمند هستهای «ایران، با دریافت بیش از پنج میلیون دلار» اطلاعات مفیدی «در اختیار سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سیا، قرار داده است.
هیلاری کلینتون وزیر خارجه وقت دولت آمریکا نیز گفت که امیری میهمان آمریکا بوده است و بنا بر خواست خودش به آمریکا رفته و از آمریکا هم خارج شده است.