ضابطین علم ستیز دستگاه قضائیه ابتدا حلقه گل برگردن دانشمندان ایران میندازند و سپس حلقه دار برگردن آنها میپیچند!
خانم مرضیه امیری مادر آقای شهرام امیری – پژوهشگر دانشگاه صنعتی مالک اشتر، وابسته به وزارت دفاع-میگوید پسرش را به دادگاه کشاندند، به او حکم ده سال حبس و زندان دادند، بااین حال یک ماه قبل او درملاقات باخانواده اش اظهار کرد که حکم زندان تبدیل به حکم اعدام شده است. بالاخره هم روز سه سه شنبه دوازدهم مرداد شهرام در دیدار کوتاه مدت در زندان به مادرش خبر از اعدام قریب الوقوع خود داد، و سرانجام روز چهارشنبه سیزده مرداد این دانشمند و فیزیکدان هسته ای نخبه را به چوبه دار سپردند و ماموران امنیتی پیکر بیجان او را از مکانی نامعلوم به کرمانشاه آوردند. خانم امیری کالبد پسرش شهرام را که آثار طناب دار برگردن داشته مشاهده کرده است.به گفته خانم امیری- در گفتگو با بی بی سی فارسی- شهرام امیری در آخرین ملاقات در زندان به مادرش اظهارداشته بود وکیلی که مقامهای امنیتی به وی معرفی کردهاند، در این مدت “به زیان او” عمل کرده و اگر او اعدام شود از این فشار سلول انفرادی و وضعیت ملالتبار و شکنجه و فشار طولانی خلاص میشود.
در سال هشتادوهشت خبرگزاریهای رژیم خبر از ربایش شهرام امیری توسط ماموران آمریکایی در سفری به عربستان برای انجام مناسک حج و انتقال او به آمریکا جهت اخذ اطلاعات به عنف درباره اسرار فعالیتهای هسته ای ایران دادند. پس از آن از آقای امیری ویدئوهایی با سخنان متناقض منتشر شد که ثابت میکرد او درآمریکااقامت دارد و خواهان انتقال همسر و تک فرزندش به آمریکااست. اما او در نهایت به ایران بازگردانده شد.در فرودگاه، حسن قشقاوی، معاون وقت وزارت خارجه ایران به استقبال او رفت و اورا به عنوان یک قهرمان ملی و مبارز ضد آمریکایی تجلیل کرده و حلقه گل برگردنش انداختند، اما بعدها خانوادهاش اعلام کردند که آقای امیری از همان زمان بازگشت به ایران به مکانی نامعلوم برده شده وزیر بازجوئیهای طاقت فرسا قرارگرفته است.
شهرام امیری، فردی که جمهوری اسلامی ایران مدعی بود توسط سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (CIA) به منظور تخلیه اطلاعاتی او به خاطر ارتباطش با برنامه هستهای ایران ربوده شده بود، سرانجام در زندان جمهوری اسلامی اعدام شد.به گزارش تلویزیون من و تو، شهرام امیری چهارشنبه ۳ اوت جاری ساعت ۴ صبح، اعدام شده است. خانواده امیری در تماس با من و تو، اعدام او را تایید کردهاند.دستگاه قضایی ایران، تا کنون درباره این خبر اظهار نظر نکرده است. امیری به حبس و تبعید محکوم شده بود و در حال سپری کردن دوره محکومیت خود بود. از این رو مشخص نیست دلیل اعدام ناگهانی او چیست.
شهرام امیری، فردی که مقامهای ایرانی پیشتر از او به عنوان «قهرمان» یاد میکردند، به ۱۰ سال زندان و ۵ سال تبعید محکووم شده بود.
شهرام امیری پژوهشگر و متخصص رادیو ایزوتوپهای پزشکی دانشگاه صنعتی مالک اشتر (وابسته به وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح) است که به اتهام «تماس و برقراری ارتباط مجرمانه با کشورهای متخاصم و اقدام علیه امنیت ملی و در اختیار گذاردن اطلاعات طبقه بندی شده به دشمن» از سوی دادسرای نظامی تهران در بازداشت شد و با حکم شعبه هفتم دادگاه نظامی تهران به ده سال زندان و پنج سال تبعید به شهرستان خاش محکوم شده است.شهرام امیری، فردی است که گفته میشد دانشمند اتمی ایرانی است و به شکل ابهام آمیزی از ایالات متحده سر در آورده بود. مقامهای ایرانی آن هنگام ادعا میکردند که او توسط سازمان اطلاعات آمریکا ربوده شده است. امیری ۱۵ ژوئیه ۲۰۱۰ به ایران بازگشت و همچون قهرمانان مورد استقبال مقامهای ایرانی قرار گرفت.ژوئن ۲۰۰۹ امیری ناپدیده شده بود که در پی آن جمهوری اسلامی مدعی شد که او را سازمان اطلاعات مرکزی ایالات متحده آمریکا ربوده است، اتهامی که هیچگاه توسط مقامهای آمریکایی پذیرفته نشد.امیری پس از انتقال به سفارت پاکستان در واشنگتن، از راه یک کشور ثالث به ایران بازگشت اما ابهامها درباره ماجرای او همچنان حل نشده باقی ماند به خصوص اینکه او در مصاحبه خبری خود پس از بازگشت گفت که دانشمند اتمی نیست.در روزهای حضور امیری در آمریکا، فیلمهایی ویدویی مختلفی از او پخش شد. در یکی از آنها شخصی که خود را شهرام امیری معرفی کرد، ادعا میکند که ربوده شده و در معرض شکنجه قرار گرفته است، اما در دیگری میگوید که برای ادامه تحصیل به ایالات متحده آمده است.
در سومین فیلم ویدویی این شخص مدعی میشود که از دست مأموران آمریکایی گریخته است و از گروههای مدافع حقوق بشر میخواهد به او برای بازگشت به ایران کمک کنند.
به گزارش خبرگزاری ایسنا: «شهرام امیری با رد ادعاهاّی مطرح شده از طرف برخی رسانههای غربی مبنی بر همکاری اطلاعاتی وی با سازمانهای اطلاعات و امنیت آمریکا گفت: «بحث ربایش من موضوعی تبلیغاتی و روانی بود. من یک پژوهشگر ساده هستم و در یک مجتمع دانشگاهی که در آن به روی همه باز است فعالیت میکنم و در این مرکز دانشگاهی کار محرمانهای انجام نمیدهیم که من صاحب اطلاعات محرمانه باشم و دولت آمریکا بخواهد از آن استفاده کند.»
این در حالی است که روزنامه آمریکایی واشنگتن پست به نقل از مقامات آمریکایی نوشت شهرام امیری،» دانشمند هستهای «ایران، با دریافت بیش از پنج میلیون دلار» اطلاعات مفیدی «در اختیار سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سیا، قرار داده است. به نوشته این روزنامه، شهرام امیری اجباری برای بازگرداندن این پول ندارد، ولی به دلیل تحریمهای مالی که علیه ایران اعمال شده است امکان دسترسی به این پول را نخواهد داشت.
هیلاری کلینتون وزیر خارجه وقت دولت آمریکا نیز گفت که امیری میهمان آمریکا بوده است و بنا بر خواست خودش به آمریکا رفته و از آمریکا هم خارج شده.
گاهشمار وقایع مربوط به شهرام امیری به نوشته سایت بی بی سی فارسی
- آذر ۱۳۸۸: سخنگوی وزارت خارجه: شهرام امیری در آمریکا زندانی است
- فروردین ۱۳۸۹: گزارش شبکه ایبیسی درباره همکاری شهرام امیری با سازمان سیا آمریکا
- خرداد و تیر ۱۳۸۹: انتشار چند ویدئوی متناقض از شهرام امیری
- ۱۳ تیر ۱۳۸۹: ایران سازمان سیا را به ربودن شهرام امیری متهم کرد
- ۲۲ تیر ۱۳۸۹: کلینتون گفت امیری آزاد است برگردد
- ۲۴ تیر ۱۳۸۹: یک مقام آمریکایی: امیری اطلاعات دست اولی داده است
- ۲۴ تیر ۱۳۸۹: بازگشت شهرام امیری به ایران
- تیر ۱۳۹۳: خانواده امیری: شهرام از زمان بازگشت زندان بوده است
- ۱۳ آبان ۱۳۹۴: پدر شهرام امیری: یک سال است پسرم ناپدید شده
- ۱۶ مرداد ۱۳۹۵: انتشار خبر اعدام شهرام امیری
بعد از بازگشت به ایران
خانواده آقای امیری بعد از چند سال سکوت در تیرماه ۱۳۹۳ اعلام کردند که پسرشان در شرایط مناسبی نیست و به این دلیل اعتصاب غذا کرده است.
یکی از اعضای خانواده به سحامنیوز گفته بود: “ما خیلی حرفها داریم که تا حالا نزدهایم، ما نگفتهایم که چه شد شهرام به ایران بازگشت؟ همه ما را اسیری برده بودند … اما اگر وضع همینجور بماند، میگوییم که در آن یک ماه چه بر سر ما آوردند تا شهرام به ایران برگشت.”
بیش از یک سال بعد از این مصاحبه، پدر شهرام امیری آبان ماه ۱۳۹۴ به بیبیسی فارسی گفت که یک سال است از فرزندش خبری ندارد.
آقای امیری توضیح داده بود که پیش از آن هم نمیدانست فرزندش کجا نگهداری میشود چون هر زمان برای دیدار با او از کرمانشاه به تهران میرفت، این دیدارها به طور مخفیانه برگزار میشد. به طوری که “با یک خودرو میآمدند” و آنها را برای ملاقات با پسرشان به یک “ساختمان” میبردند که محل نگهداری اصلی شهرام امیری نبوده است. این گفتوگو را اینجا بشنوید.
شهرام امیری چه میگفت؟
در تیرماه ۱۳۸۹، اوایل افشای این ماجرا، از آقای امیری چند ویدئوی متناقض منتشر شد. در یکی از ویدئوها که تلویزیون ایران هم آن را پخش کرد، او مدعی شد که توسط آمریکاییها و عربستانیها ربوده شده اما او موفق شده که از دست آنان فرار کند.
او در این ویدئو میگفت که در شهر مدینه دزدیده شده است: “ربایندگان من را به خانهای در نقطه نامعلومی در عربستان بردند و در این خانه به من داروی بیهوشی تزریق کردند و وقتی به هوش آمدم، در یک هواپیمای پهن پیکر عازم آمریکا بودم.”
در همان زمان، یک ویدئوی دیگر از آقای امیری منتشر شد که در آن گفته بود هدفش از انتشار آن پیام پاسخ دادن به شایعهها است. در این ویدئو گفته بود که پژوهشگر فیزیک بهداشت است و در زمینه حفاظت در برابر اشعه تحقیق میکند و به منظور ادامه تحصیل و گرفتن درجه دکترا در همین رشته به ایالات متحده آمده است و در نظر دارد پس از پایان تحصیلات خود، “اگر امکان بازگشت در امنیت” وجود داشته باشد، نتیجه کار خود را در اختیار ایرانیان و سایرین قرار دهد.
ایران درباره شهرام امیری چه میگفت؟
ایران مدعی شده بود که آمریکا با همدستی عربستان آقای امیری را دزدیده است.
وزارت خارجه ایران اعلام کرده بود که اسنادی را درباره ربودن شهرام امیری کارشناس هستهای ایرانی توسط سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) به سفارت سوئیس در تهران تحویل داده است.
منوچهر متکی، وزیر خارجه وقت ایران هم با استناد به یکی از ویدئوهایی که از آقای امیری منتشر شده بود، گفته بود اینکه مشخص شده است آقای امیری در آمریکا به سر میبرد، نشانه “بارز بیصداقتی” برای آمریکاست.
بعد از بازگشت آقای امیری به ایران، معاون وزیر خارجه ایران برای استقبال از او به فرودگاه رفت.
واکنش آمریکا چه بود؟
آمریکا ادعای ربودن آقای امیری را رد کرده بود.
هیلاری کلینتون، وزیر وقت امور خارجه آمریکا، گفته بود که شهرام امیری به میل خود به این کشور سفر کرده بود و پس از زندگی آزادانه در آن، به اختیار خود میتوانسته ایالات متحده را ترک کند.
یک مقام آمریکایی هم به شرط افشا نشدن نامش در گفتوگو با بیبیسی ادعا کرده بود که آقای امیری اطلاعات مهمی در اختیار سازمان سیا قرار داده است.
به گفته این مقام امنیتی، آقای امیری بدون خانواده به آمریکا رفته بود اما بعد از مدتی خواهان دیدار آنها شد و به گفته این مقام آگاه با “دروغگویی درباره آنچه رخ داد” راه نامناسبی برای این کار انتخاب کرد.
روزنامه واشنگتن پست هم در گزارشی به نقل از یک مقام مطلع مدعی شده بود که سازمان سیا، بیش از پنج میلیون دلار به آقای امیری داد تا او در ازای آن، اطلاعاتی در مورد برنامه هستهای ایران در اختیار این سازمان قرار دهد.
به نوشته واشنگتن پست، شهرام امیری ملزم به پس دادن این پول نبود اما بعد از قطع آنچه مقامهای آمریکایی همکاری قابل توجه او با سیا خواندهاند، او ممکن بود نتواند به این پول دسترسی داشته باشد