شنبه , ۱۴ مهر ۱۴۰۳
صفحه اول » اجتماعی و سیاسی » واکنش رسانه های داخلی به دیدار محمودعباس با مریم رجوی

واکنش رسانه های داخلی به دیدار محمودعباس با مریم رجوی

همکاری‌های امنیتی مشترک اسرائیل و عربستان سعودی در چارچوب حفاظت از تاسیسات نفتی آرامکو

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم به نقل از روزنامه لبنانی الاخبار، بر اساس خاستگاه‌های روابط پنهان عربستان سعودی و اسرائیل و علنی شدن این روابط که اخیراً صورت گرفته فصل دیگری از ائتلاف بین دو طرف آغاز شده که بخشی از آن را یکی از اعضای کنست رژیم صهیونیستی فاش کرده و می‌گوید که برنامه کاملی در روند عادی‌سازی روابط بین دو طرف دارد که با گفتمان عربی و امنیتی تحت عناوین مبارزه با ایران و مشارکت تکنولوژیک و اقتصادی بین دو طرف دنبال می‌شود.

توالی تحولات موجود در رابطه با کشف عملیات هماهنگ عربستان و اسرائیل یا انجام دیدار رسمی محرمانه بین دو طرف به مرحله‌ای رسیده که نشان می‌دهد عملیات علنی سازی روابط ریاض و تل‌آویو در دستور کار قرار گرفته و دو طرف وارد مرحله اعلام رسمی و علنی روند مناسبات خود هستند.

البته باید بر این نکته تأکید شود که سطحی که تاکنون عملیاتی شده است، همچنان کمتر از میزان توقع طرف‌های رسمی در اسرائیل و عربستان است، به ‌ویژه آن که دو طرف این همکاری‌ها را بر اساس منافع مشترک و حضور در اردوگاه واحد و سرنوشت مشترک خود در تقابل با تهدیدات مشترک توجیه می‌کنند.

بر این اساس عجیب نیست اگر ببینیم که آرئیل مرگالیت عضو کنست رژیم صهیونیستی وابسته به حزب کار دیروز از مشارکت شرکت‌های صهیونیستی برای مقابله با حملات سایبری به شرکت سعودی آرامکو خبر می دهد که این مقام صهیونیستی آنها را از سوی ایران معرفی می کند. مرگالیت این موضوع را در روند اعلام برنامه سیاسی جدیدی برای حل مناقشه اسرائیل و فلسطین با عنوان “برنامه منافع” مطرح و هدف مورد نظر طرح را صرفا در چارچوب بررسی منازعه اسرائیل و فلسطین براساس مفهوم بده بستان ندانست، بلکه گفت که طرح، دیدگاهی فراتر شامل تمامی دولت‌های منطقه می‌شود که منافع مشابهی در مسائل اقتصادی و امنیتی دارد.

با این وجود به طرحی که با نام برنامه منافع مطرح شده، نباید از جنبه شخصی فرد ارائه‌ کننده توجه شود، به‌ ویژه اینکه فرد مذکور فرصت پیروزی در انتخابات ریاست حزب کار را ندارد، بلکه این طرح را باید براساس اجماع اسرائیلی‌ها برای ضرورت انتقال به مرحله ائتلاف منطقه‌ای با عربستان و برخی دیگر از دولت‌های منطقه مورد توجه قرار داد. این رویکرد است که بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی آن را ارائه کرده است و البته همچنان اختلافاتی بین احزاب اسرائیلی وجود دارد، احزابی که به دنبال پیشی گرفتن بر رقبای خود در گفتمان سیاسی در این زمینه هستند.

براساس آنچه که در این طرح مطرح شده، موضوعات مورد نظر تنها از منظر برخی مسائل شامل آینده شهرک‌سازی‌ها و قدس اشغالی و آوارگان و مرزها بررسی نمی‌شود، بلکه طرح‌های احتمالی با کشورهای منطقه از جمله در زمینه مبارزه در فضای سایبری و احداث بنادر مشترک نیز مورد بررسی قرار می‌گیرد. در همین راستا مرگالیت به عنوان نمونه به کمک شرکت‌های اسرائیلی برای شرکت سعودی آرامکو جهت مقابله با حملات سایبری “ایرانی‌ها” اشاره کرده است. مرگالیت توضیح داد که برنامه مذکور در هفته جاری به کشورهای عربی ارائه خواهد شد. وی البته به هویت این کشورها هیچ اشاره‌ای نکرد.

بنا به اظهارات این مقام صهیونیستی برنامه منافع براساس دیدگاه “دشمنِ دشمن من می‌تواند شریک من باشد” تدوین شده است. وی می‌گوید که از زمان اسحاق رابین نخست وزیر اسبق رژیم صهیونیستی تاکنون، هیچ ابتکار جدیدی در این زمینه مطرح نشده، بلکه گفتمان تازه ای شکل گرفته است. وی می افزاید: از زمان رابین چپ‌گراها در این زمینه ناکام بوده‌اند، ما نمی‌خواهیم این سؤال را مطرح کنیم که چرا آن‌ها شکست خوردند. (البته علت این است که تمام برنامه های سیاسی ارائه شده از زمان رابین تاکنون به این نکته توجه می کنند که چه چیزی می دهیم و چه چیزی می گیریم.) به همین علت برنامه مذکور منافع اسرائیل و دولت‌های منطقه و تهدیدات مشترک آنها را بررسی کرده است. به ویژه اینکه توانمندی‌های اقتصادی ایران افزایش پیدا کرده و قدرت عناصر افراطی اصول‌گرا تقویت شده است. من پیشنهاداتی برای این تهدیدات بر اساس منافع مشترک ارائه کرده‌ام.

براساس اعلام رسانه‌های رژیم صهیونیستی برنامه مذکور به دو بخش امنیتی و اقتصادی تقسیم می‌شود. طرح مورد نظر شامل ایجاد ائتلافی منطقه‌ای است که براساس آن سوریه باید به پنج کشور تقسیم شود که برخی از این کشورها در ائتلاف مذکور حضور داشته باشند. این طرف‌ها عبارتند از کردها، دروزیها و اهل تسنن.

برنامه مد نظر همچنین شامل جداسازی محور ایران از حزب‌الله لبنان به علاوه ایجاد سامانه جنگ الکترونیک نیز می شود. در ابعاد اقتصادی نیز طرح مذکور شامل توسعه اقتصادی منطقه است که شامل بازسازی نوار غزه و تقویت پروژه‌های گسترده منطقه‌ای در زمینه تکنولوژی و تجارت و کشاورزی می‌شود. این طرح مدعی است که می‌تواند سرمایه گذاری گسترده جهانی در خاورمیانه را به دنبال داشته باشد.

مرگالیت این طرح را زمانی ارائه کرده که اجلاس حزب کار برای انتخاب رئیس جدید این حزب با عنوان نامزد رقابت‌های انتخاباتی برای تعیین نخست وزیر آینده در آستانه آغاز است. این در حالی است که بسیاری از سرکردگان حزب مذکور از جمله یووال رابین فرزند اسحاق رابین شانس رسیدن به ریاست حزب کار را دارند.

در پیامی کاملاً شفاف و واضح، برنامه سیاسی که مرگالیت ارائه کرده، در ابتدا به زبان عربی نوشته شده و سپس به عبری ترجمه شده است. نماینده اسرائیلی نامزد ریاست حزب کار در ابتدای سخنان خود توضیح می‌دهد که چرا این اتفاق پیش ‌از این رخ نداده است و چرا کابینه اسرائیل پیش از این با عرب‌ها به زبان خودشان سخن نگفته است. وی می گوید: به این ترتیب می‌توان به سازش رسید. همه می‌توانند از این برنامه سود ببرند.

مرگالیت در ادامه به شدت از نخست وزیر کنونی اسرائیل انتقاد کرد و گفت ، نمی‌توان برای رسیدن به سازش سیاسی پیش از این منتظر بود. اگر ما منتظر نتانیاهو باشیم، به زودی خود را در جنگی دیگر خواهیم دید. اسرائیل الان نیازمند یک انقلاب سیاسی بر ضد نتانیاهو است.

این نماینده پارلمان رژیم صهیونیستی توضیح می‌دهد که برنامه وی با مشارکت نمایندگان عرب و شخصیت‌های امنیتی تدوین شده و برای تصمیم‌سازان جهان عرب فرستاده می شود. وی برنامه کاری خود را عملگرا توصیف کرد و گفت که قصد دارد امضای شهروندان دولت‌های عربی را بر این برنامه جمع کند.