شنبه , ۲۴ شهریور ۱۴۰۳
صفحه اول » اجتماعی و سیاسی » جزئیات مصوبه تازه که وزیر فرهنگ و ارشاد خبر تصویبش را داده بود

جزئیات مصوبه تازه که وزیر فرهنگ و ارشاد خبر تصویبش را داده بود

در گذشته، مواردی از لغو کنسرت به دلیل «عدم صدور مجوز» و «عدم صدور بموقع مجوز» از سوی اماکن گزارش شده بود که جنجالی ترین آن‌ها، به لغو کنسرت کیهان کلهر در نوزدهم خرداد ۱۳۹۴ بازمی‌گردد که با توجه به جایگاه ملی و بین‌المللی این موزیسن و نوازنده برجسته ایرانی، انعکاس بسیار وسیعی داشت.

 

611841_781

هیأت‌وزیران دولت یازدهم در مصوبه‌ای، اماکن نیروی انتظامی را عملاً از پروسه صدور مجوز کنسرت‌های موسیقی حذف و نقش این مجموعه را به اقدامات انتظامی و ترافیکی برای برگزاری کنسرت محدود کرد؛ اتفاقی مهم که کاهش متولیان صدور مجوز کنسرت‌ها کمک جدی می‌نماید.
به گزارش «تابناک»، هیأت‌وزیران دولت یازدهم در جلسه ۱۳ تیر ۱۳۹۵، به پیشنهاد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و به استناد اصل یکصد و سی و هشتم قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران ماده (۲۰) آیین‌نامه اماکن عمومی موضوع تصویب‌نامه شماره ۱۵۸۱۸ مصوب ۱۳۶۵/۱۰/۱۰ را اصلاح کرد و عملاً پای اماکن نیروی انتظامی را از پروسه صدور مجوز کنسرت برید.
بر اساس متن تازه ماده ۲۰، صدور مجوز اجرای برنامه‌های فرهنگی، هنری از جمله اجرای صحنه‌ای موسیقی و تئا‌تر به عهده وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی است و از جهت بررسی انتظامی و ترافیکی به نیروی انتظامی جمهوری اسلامی اعلام و نیروی انتظامی موظف است، تا ده روز نظر خود را ارایه و نظم و امنیت محل و مراسم را بدون دخالت در مجوز و محتوای برنامه و ویژگی مجریان تأمین کند.
بنا بر این ماده قانونی، متقاضیان برگزاری برنامه‌های مزبور موظفند دست کم ۴۸ ساعت قبل از اجرای برنامه، ساعت و روز تشکیل مراسم و صرفاً مشخصات پیشنهادکننده مراسم را با ارایه دو عدد کارت ورود به محل برگزاری به مسئولان ذیربط نیروی انتظامی اعلام نمایند.
مطابق با تبصره ۱ این مصوبه، صدور مجوز برگزاری جشنواره‌های فرهنگی، سنتی و هنری که بر اساس قوانین مربوط بر عهده سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری می‌باشد، مشمول این ماده خواهد بود و بر اساس تبصره ۳ این ماده، از این پس حتی اماکنی همچون تالارهای عروسی و رستوران‌ها که مجوز کلی میزبانی مراسم‌ها را دارند، نیاز به اخذ مجوز مورد به مورد برای برگزاری مجالس جشن، عروسی، مهمانی و شب‌نشینی ندارند.
در این مصوبه هیأت وزیران حتی برگزاری کنسرت موکول به صدور مجوز انتظامی و ترافیکی اماکن نیز نشده و مطابق با تبصره دو همین مصوبه، عدم ارایه پاسخ در مهلت ده روز مقرر توسط نیروی انتظامی به منزله فقدان مشکل ترافیکی و انتظامی است و کنسرت موسیقی برگزار می‌شود.
این مصوبه یکی از دقیق‌ترین قوانین مربوط به برگزاری برنامه‌های فرهنگی به ویژه کنسرت‌های موسیقی است و اشاره دقیق به «دو کارت ورود برای اماکن»، «عدم دخالت اماکن در مجوز و محتوای برنامه و ویژگی مجریان» و «عدم موکول شدن کنسرت‌ها به صدور مجوز اماکن» به واسطه حواشی است که در سال‌های اخیر شاهدش بوده‌ایم و پای هیأت‌وزیران را به این قائله باز کرده است.
هرچند همچنان «متولی‌گری واحد» در این حوزه اتفاق نیفتاده، تقلیل نقش سایر نهاد‌ها به وظایف تخصصی شان، می‌تواند منجر به کاهش مشکلات برای برگزاری کنسرت‌ها شود و زمان طولانی صدور مجوز کنسرت‌ها را کاهش دهد. پیش از این، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی از قانع کردن نیروی انتظامی برای اصلاح این ماده خبر داده بود؛ اما شیوه تنظیم این مصوبه نشان می‌دهد که بحث فرا‌تر از قانع کردن بوده است.
در گذشته مواردی از لغو کنسرت به دلیل «عدم صدور مجوز» و «عدم صدور به موقع مجوز» از سوی اماکن گزارش شده بود که جنجالی ترین آن‌ها به لغو کنسرت کیهان کلهر در نوزدهم خرداد ۱۳۹۴ بازمی‌گردد که با توجه به جایگاه ملی و بین‌المللی این موزیسین و نوازنده برجسته ایرانی، انعکاس بسیار وسیعی داشت.
مطابق با بررسی‌های «تابناک»، بر اساس روند رسمی که دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی اعلام کرده، روند صدور مجوز برگزاری کنسرت زیر ۵۰۰ نفر و بالای ۵۰۰ نفر مشتمل بر زمان متوسط ۴۵ روز برای تشریفات اداری و ۴۵ روز استعلام‌ از سایر دستگاه‌هاست و در واقع در خوشبینانه‌ترین برآورد‌ها، عمده مجوز‌ها طی ۹۰ روز صادر می‌شود؛ اما همیشه استثناهایی وجود دارد! انتظار می‌رود پس از مصوبه اخیر هیأت وزیران، این مدت به نصف کاهش یابد و برگزاری این اجرای زنده نیازمند دوره بسیار طولانی مورد اشاره نباشد