شنبه , ۱ اردیبهشت ۱۴۰۳
صفحه اول » اجتماعی و سیاسی » حلقه محاصره رقبای منطقه ای علیه جمهوری اسلامی تنگ تر می شود

حلقه محاصره رقبای منطقه ای علیه جمهوری اسلامی تنگ تر می شود

دولت آمریکا به ایران توصیه کرده از حمایت از گروه‌هایی مانند حزبالله لبنان خوداری کند تا بتواند از همکاری مالی جهانی برخوردار شود.

حمایت ایران از حزب‌الله مانع از بازگشت به بازارهای جهانی شده

در پی سخنان حسن نصرالله، رهبر حزب‌الله لبنان که گفته بود تمامی منابع مالی و تجهیزات نظامی خود را از ایران دریافت می‌کند، اریک شولتز، سخنگوی کاخ سفید گفت که دولت آن کشور از این موضوع اطلاع داشته که “بودجه حزب الله، درآمد، مخارج، همه آنچه که می‌خورد و می‌نوشد، اسلحه و موشک‌های آن همگی از سوی جمهوری اسلامی ایران تامین می‌شود.”

آقای شولتز که با خبرنگاران سخن می‌گفت، اظهار داشت: “ایران از تروریسم حمایت می‌کند و ما می‌دانیم ایران از حزب‌الله حمایت می‌کند و شدیدترین و جدی‌ترین تحریم‌ها را هم به همین دلیل علیه ایران به اجرا گذاشته‌ایم.” وی افزود: “برای ایرانیان مهم است که درک کنند که رفتار خود آنان است که چنین عواقبی در پی دارد.”

آقای شولتز انتقاد مقامات جمهوری اسلامی از کُندی روند بازگشت ایران به صحنه اقتصاد جهانی در پی دستیابی به توافق هسته‌ای – برجام – را یادآور شد و آن را با اقداماتی مانند حمایت از حزب‌الله لبنان مرتبط دانست. وی گفت: “ما اخیرا در مورد نگرانی ایران در زمینه دسترسی به بازارهای جهانی با آنان گفتگوهایی داشتیم. واقعیت این است که فعالان بازار مالی جهان به رفتار ایران نگاه می‌کنند و اگر ببینند ایران به تامین مالی تروریسم و تامین منابع مورد نیاز حزب‌الله ادامه می‌دهد، این روش تبعاتی دارد زیرا فعالان مالی نمی‌خواهند با کشوری وارد معامله شوند که به این قبیل کارها دست می‌زند.”

اریک شولتز به ایران توصیه کرد که رویه خود را تغییر دهد و گفت: “در نتیجه، ما از ایران دعوت می‌کنیم که به چنین روشی پایان دهد نه تنها به خاطر اینکه برای امنیت ملی ما خوب نیست، بلکه به این دلیل که ابدا به نفع خود آنان هم تمام نمی‌شود.” سخنگوی کاخ سفید افزود: “اگر ایران در نظر دارد همچنان از حزب‌الله حمایت کند، حزب الله همچنان به منابع مالی دسترسی خواهد داشت و به همین دلیل هم مهم است بدانیم که اگر ایران می‌خواهد به بازارهای جهانی دسترسی یابد، باید رفتار خود را اصلاح کند.”

در پاسخ به سئوالی در مورد اقداماتی که آمریکا می‌تواند جهت جلوگیری از انتقال پول ایران به گروه حزب‌الله صورت دهد، آقای شولتز گفت: “ما به استفاده از همان ابزاری که در اختیار داریم شامل تحریم‌ها ادامه می‌دهیم تا بر این گروه فشار وارد آوریم زیرا ما این گروه را یک سازمان تروریستی خارجی می‌دانیم.”

اریک شولتز گفت که به اعتقاد دولت آمریکا، تحریم‌هایی که علیه حزب‌الله لبنان، شبکه‌ها، شرکت‌ها، موسسات و سایر نهادهای مرتبط با آن طی یک سال گذشته به اجرا گذاشته شده کاملا موثر بوده است و افزود: “نظام تحریم که اوایل سال جاری تصویب شد بر فشارهای قبلی افزوده و جوی را در سراسر جهان ایجاد کرده که نهادهای مالی گروه حزب‌الله را از نهادهای خود اخراج کرده‌اند.”

دولت آمریکا گروه حزب‌الله لبنان را یک سازمان تروریستی می‌داند و به دست داشتن در قتل و ربودن شهروندان و حمله به مراکز دیپلماتیک و نظامی این کشور، از جمله سفارت ایالات متحده در بیروت و انفجار در پایگاه تفنگداران دریایی ایالات متحده در دهه ۱۹۸۰ متهم می‌کند. بخشی از تحریم‌های ایالات متحده علیه ایران نیز به اتهام “حمایت دولتی از تروریسم” شامل گروه حزب‌الله لبنان و برخی دیگر از سازمان‌های تندرو منطقه ارتباط دارد که با وجود دستیابی به برجام، همچنان برجاست.

هفته گذشته، نهاد موسوم به “نیروی ویژه اقدام مالی” در دولت آمریکا که وظیفه آن تدوین ضوابط مقابله با تامین مالی اقدامات تروریستی است تصمیم گرفت ایران را همچنان در فهرست سیاه خود نگه دارد.

چند کشور دیگر از جمله فرانسه، استرالیا، کانادا، هلند و اسرائیل نیز حزب الله‌لبنان را سازمان تروریستی می‌دانند در حالیکه بریتانیا تنها شاخه نظامی این گروه را در فهرست سازمان‌های تروریستی قرار داده است. در سال جاری میلادی، شش کشور عضو شورای همکاری خلیج فارس نیز حزب‌الله لبنان را سازمان تروریستی اعلام و کمک مالی به آن را غیرقانونی اعلام کردند.

در پی انتشار اظهارات حسن نصرالله در مورد اتکای کامل مالی به ایران، یکی از سخنگویان سپاه پاسداران جمهوری اسلامی گفت که نباید از انتشار این سخنان نگران شد زیرا ایران پیشاپیش به این دلیل تحت فشار قرار داشته و بعید است بر این فشارها افزوده شود.

اخیرا مراجع عالی قضایی ایالات متحده تصویب کردند که در مواردی که شهروندان آمریکایی از عملیات خشونت آمیز توسط اعضا یا نهادهای منتسب به گروه‌های تحت حمایت جمهوری اسلامی آسیب دیده‌اند می توانند از محل دارایی‌های ایران در آمریکا غرامت دریافت کنند. مقامات ایرانی این اقدام را به شدت محکوم کرده و گفته‌اند علیه آن در مراجع قضایی جهانی اقدام خواهند کرد.

iran_hezbollah_ba

اثر اظهارات نصرالله و سپاه پاسداران بر توقیف دارایی‌های ایران

بهمن آقایی دیبا – حقوقدان (بی بی سی فارسی)

مدتی است که روند جدیدی از طرح دعاوی در دادگاه‌های داخلی آمریکا و کانادا علیه دولت ایران شروع شده که به توقیف بخشی از دارایی‌های ایران هم انجامیده است.

در هر دو کشور آمریکا و کانادا محاکم داخلی رأی داده اند که می توان از دارایی های ایران (به خصوص آن قسمت که مربوط به فعالیت های حاکمیتی نیست) برای پرداخت غرامت به “قربانیان حوادث تروریستی” استفاده کرد.

قسمت عمده این دعاوی مربوط به فعالیت های حزب الله لبنان است.

حسن نصرالله دبیرکل حزب الله اخیرا گفت: “حزب الله لبنان نیازهای مالی خود را به طور مستقیم از ایران دریافت می کند و تا زمانی که ایران پول دارد، حزب الله لبنان نیز پول دارد”.

سپاه پاسداران هم در واکنش به این اظهارات اعلام کرد: “حمایت دولت ایران از حزب الله لبنان آشکار است و نیازی به نگرانی از واکنش های غرب به بیانات نصرالله نیست”.

اظهارات حسن نصرالله، و متعاقب آن واکنش سپاه پاسداران در تأیید گفته های دبیرکل حزب الله لبنان، هر دو کمک بسیار بزرگی به پذیرش دعاوی، صدور احکام در مراجع اولیه دادرسی و بالاخره تأئید آنها در مراحل بالای قضایی در کشورهای آمریکا و کانادا خواهد بود.

این اظهارات و اعلامیه ها راه را برای طرح دعاوی در کشورهای دیگر غربی علیه دولت ایران هم باز می کند.

حمایت مادی و معنوی دولت جمهوری اسلامی ایران از گروهایی همچون حزب الله لبنان، امری مشهود به نظر می‌رسد، ولی در گذشته مقامات ایران سعی می کردند که ارتباط خود با این گروه ها را در حد حمایت سیاسی و معنوی نشان دهند و هیچ گونه سندی مبنی بر رابطۀ قوی، بخصوص از لحاظ تأمین مالی و نظامی بین دو طرف وجود نداشته باشد.

بزرگترین مشکل در جریان بررسی شکایت بازماندگان و قربانیان حوادث تروریستی علیه ایران که می تواند مسئولیت جزائی و مدنی برای دولت جمهوری اسلامی ایران به دنبال داشته باشد و به پرداخت غرامت از محل دارایی‌های ایران منجر شود، اثبات ارتباط سازمان یافته دولت ایران با گروه هایی نظیر حزب الله لبنان برای قضات دادگاه ها بوده است.

اظهارات اخیر حزب الله لبنان و سپاه پاسداران در واقع کمک بزرگی به اثبات این ارتباط در دادگاه هاست.

به احتمال فراوان خانواده قربانیان حملاتی در کشورهایی چون اسرائیل، سوریه و عراق که به نحوی از انحاء با اقدامات حزب‌الله لبنان مرتبط می شود، اکنون راه تازه ای برای طرح دعاوی در کشورهای اروپایی و آمریکا خواهند یافت.

 

در همین رابطه بیشتر بخوانیم : 

گام های جدی ترکیه در راه بهبود و عادی سازی روابط با کشورهای منطقه

ازسرگیری روابط کامل دیپلماتیک ترکیه و اسرائیل

گفت‌وگوی شاهزاده محمد بن سلمان و فرانسوا اولاند درباره دخالت‌های ایران در منطقه

54 روحانی شیعه بحرینی هرگونه دخالت در امور کشورشان را رد کردند

دردسر اعتراف‌های رهبر حزب‌الله برای جمهوری اسلامی

آل خلیفه حماقت کند گزینه مسالمت آمیز از دستور کار خارج می‌شود

خامنه‌ای اقدام حکومت بحرین در سلب تابعیت شیخ عیسی قاسم را “نشانه بلاهت” حاکمان آن کشور خواند

معاون ستاد کل نیروهای مسلح : عربستان حق دخالت در عراق را ندارد

در نظام ایران، مجرای دیپلماسی گسترده تر و دهلیز جنگجویی و تخاصم تنگتر میشود

خشم نیروهای حزب اللهی از جایگزینی جابری انصاری به جای عبداللهیان