سه شنبه , ۲۰ شهریور ۱۴۰۳
صفحه اول » اجتماعی و سیاسی » جوان آنلاین:ساعت دمشق-تهران- مسکو برای تشدیدجنگ در سوریه هماهنگ شد

جوان آنلاین:ساعت دمشق-تهران- مسکو برای تشدیدجنگ در سوریه هماهنگ شد

بازتاب نشست وزراي دفاع ايران، روسيه و سوريه

وزراي دفاع ايران، روسيه و سوريه قبل از آغاز عمليات بزرگ نظامي در شمال سوريه، آخرين هماهنگي‌ها را در تهران با يكديگر انجام دادند.

وزراي دفاع ايران، روسيه و سوريه قبل از آغاز عمليات بزرگ نظامي در شمال سوريه، آخرين هماهنگي‌ها را در تهران با يكديگر انجام دادند. اين، خط مشترك تحليل‌ها و تفسير‌ها از نشست سه‌جانبه تهران بود؛ نشستي كه با اعزام ناو هواپيمابر «هري ترومن» به درياي مديترانه همزمان شده است. با اين حال ناظران بعيد مي‌دانند كه كاخ سفيد در آستانه انتخابات از اراده و تمايل جدي براي ورود مستقيم به فاز نظامي در سوريه برخوردار باشد.

 

ارتش سوريه و متحدين آن از جنوب و ائتلاف تحت رهبري امريكا از شمال خود را به رقه، پايتخت داعش نزديك مي‌كنند. همزمان، آتش‌بس چند هفته‌اي در حلب، به خاطر حملات تروريست‌ها به حلب، در معرض شكست قرار گرفته است. روس‌ها كه خود از ترتيب‌دهندگان آتش‌بس در حلب بودند، از اواسط هفته قبل عمليات هوايي را در حلب شروع كرده‌اند. گفته مي‌شود از سرگيري اين عمليات، نشان‌دهنده نزديك بودن طوفان سوخوهاي روسي بر سر تروريست‌ها است. وزراي دفاع ايران و روسيه هم روز پنج‌شنبه در تهران، ساعت‌هاي‌شان را براي شروع چنين عملياتي هماهنگ كردند. وزارت دفاع روسيه در بيانيه‌اي اعلام كرد كه نشست سه‌جانبه وزراي دفاع اين كشور، ايران و سوريه در تهران با هدف افزايش هماهنگي درباره اوضاع سوريه برگزار مي‌شود و وزير دفاع ايران نيز تأكيد كرد كه آتش بسي قابل قبول است كه به تقويت تروريست‌ها منجر نشود. اينترفكس روسيه نشست تهران را براي بحث و تبادل‌نظر درباره همكاري نظامي توصيف كرده ولي روزنامه لبناني السفير پا را از اين فراتر گذاشت و نوشت: برگزاري نشست سه‌جانبه وزيران دفاع ايران، روسيه و سوريه در تهران تأكيدي است بر اينكه به زودي تحولي بزرگ در ميدان نبرد با تروريست‌ها در سوريه، شايد در حلب و الرقه اتفاق خواهد افتاد. به گزارش ايرنا، السفيردرعين حال خاطرنشان كرد كه از خبرهاي منتشر شده از نتايج اجلاس تهران نمي‌توان برنامه و تصميم ايران، روسيه و سوريه در مرحله آينده را به طور دقيق حدس زد، بنابراين بايد منتظر نتايج آن در ميدان سوريه ماند. السفير با اشاره به اينكه « وزير دفاع سوريه گفته است سه طرف در مورد برخي اقدامات توفق كردند كه نتايج بهتري را در آينده رقم خواهد زد»، تاكيد كرد كه بايد منتظر ماند تا اين اقدامات در ميدان جامه عمل پوشانده شود. اين روزنامه لبناني خاطرنشان كرد: سردار حسين دهقان وزير دفاع ايران از لزوم مسدود شدن منافذ تسليح تروريست‌ها سخن گفت و به مرزهاي تركيه و حمايت‌هاي سعودي اشاره كرد. الاخبار ديگر روزنامه لبناني هم نوشت: پيش از نشست وزيران دفاع ايران، روسيه و سوريه در تهران، جنگنده‌هاي روسي و سوري در روزهاي گذشته بمباران‌هاي شديدي را درمناطق مختلف حلب انجام دادند كه نشان از آغاز مرحله تازه‌اي در ميدان نبرد است. همزمان، مسكو اعلام كرد كه مهلت به اصطلاح گروه‌هاي معتدل سوري براي فاصله گرفتن از تروريست‌ها به پايان رسيده است.

اين روزنامه به ديدارهاي دو جانبه بين طرف‌هاي حاضر در نشست تهران پيش از ورود به سالن اصلي نشست براي بررسي مبارزه با تروريسم و راه‌هاي تقويت امنيت و ثبات در سوريه اشاره كرد و نوشت: مهلت روسيه براي گروه‌هاي مسلحي كه امريكا آنها را معتدل مي‌خواند، تمام شده است و ايران و سوريه خواهان تحرك جدي عليه گروه‌هايي هستند كه با جبهه النصره ائتلاف كرده‌اند. الاخبار تاكيد كرد: نشست سه جانبه تهران تصميم‌هاي واضحي در خصوص اقدامات عملي براي مبارزه با تروريسم و گروه‌هاي مسلح اتخاذ كرده است، حتي در مناطقي كه به قول واشنگتن تحت نفوذ گروه‌هاي به اصطلاح معتدل قرار دارد. اين روزنامه لبناني خاطرنشان كرد: موضع ايران و سوريه در مخالفت با آتش بسي كه منجر به تجديد قواي گروه‌هاي مسلح مي‌شود و هشدار وزير دفاع ايران نسبت به تهديدهاي ناشي از احتمال دستيابي داعش به سلاح‌هاي هسته‌اي، مقدمه‌اي براي آغاز موج جديدي از تلاش‌ها براي كنترل اين تهديد است. تركي حسن، كارشناس نظامي سوريه در گفت‌وگو با فارس با اشاره به اجلاس سه جانبه وزراي دفاع ايران، روسيه و سوريه در تهران گفت: اين ائتلاف سه‌گانه عمليات نظامي عليه تروريست‌ها در خاك سوريه را گسترش مي‌دهد. تحليلگر سوري مي‌گويد: توافق درباره ‌ساز و كار تشكيل اتاق عمليات مشترك ائتلاف سه‌گانه ايران، روسيه و سوريه با عراق موجب خواهد شد كه وزير دفاع عراق نيز به احتمال زياد در نشست آتي وزيران دفاع ائتلاف سه‌گانه حضور داشته باشند.

سيگنالي عليه روسيه
روزنامه وال استريت ژورنال در گزارشي به نقل از مقامات نظامي اين كشور، حضور ناوهواپيمابر هري ترومن در درياي مديترانه و خروج آن از خليج فارس را پاسخ و سيگنال واشنگتن به اقدامات روسيه در سوريه دانسته است. چند روز قبل بود كه رسانه‌ها از تصميم امريكا براي استقرار دو ناو هواپيمابر خود در درياي مديترانه خبر دادند. ناو هواپيمابر امريكايي «يو اس اس هري ترومن» به همراه «يو اس اس دوايت آيزنهاور» در مديترانه مستقر شدند. سخنگوي فرماندهي نيروهاي امريكايي مستقر در اروپا در اين باره گفته بود، تمديد حضور ناو هواپيمابر هري ترومن و تحركات اين ناو و حضور همزمان ناو آيزنهاور سبب مي‌شود شاهد اضمحلال روز افزون داعش باشيم و هدف ديگر اين حضور اطمينان بخشي به متحدان اروپايي امريكا پس از الحاق كريمه به روسيه است. روزنامه امريكايي نوشت: «يو اس اس هري ترومن با ۵ هزار سرنشين و خدمه، هفته گذشته از خليج فارس به شرق درياي مديترانه رفته است؛ اقدامي كه پيامي صريح به روسيه است.»

index3.3.-6987

نا به ادعای منابع غربی، ایران خواستار یک پایگاه هوایی در قامشلی، یک پایگاه دریایی در طرطوس و یک پایگاه هوایی ـ راهداری در دیرالزور شده است؛ مسأله ای که عملا مثلثی استراتژیک برای تهران در عمق سواحل مدیترانه تشکیل خواهد داد و نفوذ ایران در سوریه و مدیترانه را برای همیشه تثبیت خواهد کرد.

کد خبر: ۵۹۶۴۳۸
تاریخ انتشار: ۲۱ خرداد ۱۳۹۵ – ۱۸:۴۲ – 10 June 2016

نشست دیروز وزرای دفاع سه کشور ایران، روسیه و سوریه بازتاب بسیاری در رسانه های مختلف خارجی داشت و بسیاری از تحلیلگران این نشست را سرآغاز همکاری ها و طرح های جدید از سوی این سه کشور در سوریه قلمداد کرده اند.

به گزارش «تابناک»، روزنامه «الاخبار» لبنان با انتشار گزارشی به بررسی ابعاد مختلف این نشست و تأثیر آن بر عرصه میدانی سوریه پرداخت و نوشت، آتش‌بسی که روسیه و آمریکا آن را در سوریه اعلام کردند، از جمله محورهای نشست بود. افرادی که در این نشست حضور داشتند، بر «ناپایداری» آن اتفاق نظر و تأکید داشتند که این مسأله به گروه‌های تروریستی فرصت کافی داد تا بار دیگر ساختار خود را تشکیل داده و دوباره به سلاح‌های مدرن تجهیز شوند.

برخی از تحلیلگران بر این باورند که این نشست صرفا در راستای برنامه ریزی و هماهنگی بیشتر برای آغاز عملیات های گسترده در حلب، رقه و دیگر نقاط سوریه بوده است و برخی دیگر از جمله غربی ها نشست دیروز تهران را آغازگر یک نقشه و طرح جدید می دانند.

برخی منابع غربی معتقدند، تهران از طریق روسیه به کشورهای غربی پیشنهاد داده که ایران آماده دادن امتیاز در سوریه در مقابل این است که اجازه داده شود، در سوریه دو پایگاه هوایی در دیرالزور و اطراف قامشلی و همچنین پایگاهی دریایی در طرطوس احداث کند.

کارشناسان غربی می گویند، اگر عملا کشورهای غربی با این پیشنهاد ایران موافقت کنند، جایگاه و موقعیت ایران در سوریه تثبیت و تقویت می شود و تهران جنگ سوریه را به سرعت به پایان خواهد رساند؛ مسأله ای که می تواند منازعات و رقابت ها در خاورمیانه را دو چندان کند و موجب برخورد ایران و عربستان شود.

مطابق ادعای منابع غربی، ایران خواستار یک پایگاه هوایی در قامشلی ، یک پایگاه دریایی در طرطوس و یک پایگاه هوایی-راهداری در دیرالزور شده است؛ مساله ای که عملا مثلثی استراتژیک برای تهران در عمق سواحل مدیترانه تشکیل خواهد داد و نفوذ ایران در سوریه و مدیترانه را برای همیشه تثبیت خواهد کرد.

بنابراین، اگر خطی فرضی میان این سه شهر کشیده شود، عملا تمامی مناطق مرکزی و شمالی سوریه میان ایران و روسیه تقسیم می شود.
روز گذشته نیز «محمد علی حسینی»، دبیرکل مجلس اسلامی ـ عربی لبنان در گفت وگو با خبرگزاری «آکی» ایتالیا ادعا کرد: «ایران آماده است تا پایگاه های نظامی در سوریه و عراق در نزدیکی مرزهای عربستان با نظارت سپاه پاسداران ایجاد کند و این روند به سمت مرزهای کویت پیش خواهد رفت».
به نظر می رسد، غربی ها به همراه متحدان منطقه ای خود قصد دارند با مطرح کردن این موضوع، نسبت به حضور ایران در سوریه و عراق حساسیت های بین المللی و منطقه ای بیشتری را ایجاد کنند. در واقع، ایجاد سه پایگاه نظامی در سوریه ادامه جوسازی چندی پیش رسانه های عربی در مورد ساخت پایگاه نظامی-موشکی از سوی ایران در سلیمانیه عراق بوده است. در آنجا نیز الشرق الاوسط عربستان به نقل از منابع کرد اعلام نموده بود که ایران در حال ساختن پایگاه نظامی در سلیمانیه عراق است.