جنگ لفظی رؤسای جمهور روسیه و آمریکا بر سر تحرکات نظامی جدید دو طرف، احتمال دعوت آلمان از رئیسجمهور ایران، طرح نماینده کنگره آمریکا برای تحریم ایران، اقدامات جدید داعش برای مقابله با فرار مردم و احتمال بروز جنایت جنگی توسط تروریستها در سوریه، از جمله مهمترین موضوعاتی است که امروز مورد توجه مطبوعات و رسانههای بینالمللی قرار گرفته است.
به گزارش «تابناک»، تشدید تقابل میان روسیه و آمریکا بر سر تحرکات جدید نظامی ناتو، موضوعی است که امروز مورد توجه شماری از مطبوعات و رسانهها قرار گرفته است. به نوشته خبرگزاری «اسپوتنیک»، رئیس جمهور روسیه، بهانه غرب برای استقرار سامانه سپر موشکی برای مقابله با تهدید هستهای ایران را زیر سؤال برده و مورد انتقاد قرار داده است. ولادیمیر پوتین اظهار داشته: «سامانه سپر موشکی در رومانی به بهانهای قدیمی مستقر شده است، به گونه ای که همه علناً اعلام کردند، سپر موشکی برای شرکای غرب در اروپا و برای جلوگیری از تهدید هستهای از طرف ایران ضروری است». وی در ادامه تأکید کرد تهدیدی هستهای از طرف ایران وجود ندارد. پوتین افزوده: «تهدیدات هستهای ایران که از آن سخن گفته میشود، کجاست؟ چنین چیزی وجود ندارد. آمریکا خودش با ایران توافقنامه امضا کرد و یکی از طرفهای پیشگام برای این توافق بود. تهدیدی وجود ندارد، در حالی که احداث سپر موشکی ادامه دارد».
در مقابل، رئیسجمهور آمریکا در دیدار با سران پنج کشور شمال اروپا، نسبت به آنچه حضور نظامی تهاجمی روسیه در منطقه شمال اروپا و دریای بالتیک مینامد، هشدار داده است. به نوشته خبرگزاری فرانسه، باراک اوباما در پایان دیدار با سران کشورهای دانمارک، ایسلند، فنلاند، سوئد و نروژ، گفت: «ما در نگرانی خود درباره حضور نظامی فزاینده و تهاجمی روسیه در منطقه شمال اروپا و دریای بالتیک متحد هستیم». وی همچنین گفت، این کشورها در خصوص ضرورت وجود یک نظم اروپایی که بر اساس قدرت نظامی استوار نباشد، اتفاق نظر دارند. وی افزود: «اعتقاد داریم که شهروندان ما حق دارند در آزادی و امنیت زندگی کنند و در اروپا کشورهای کوچکتر مورد باج خواهی کشورهای بزرگتر نباشند». اوباما در عین حال گفت، هر چند کاخ سفید به دنبال کاهش تنشهاست، برای رویارویی با تهاجمهای مشهود روسیه نیز آمادگی دارد.
در میان مطالب مربوط به ایران، سایت شبکه خبری «بلومبرگ» از آمادگی دولت آلمان برای دعوت رئیسجمهور ایران جهت سفر به این کشور و ناخرسندی رژیم اسرائیل از این موضوع خبر داده است. منابع آگاه میگویند، دولت آنگلا مرکل، صدر اعظم آلمان، آماده است حسن روحانی، رئیس جمهور ایران را علی رغم عصبانیت احتمالی اسرائیل به برلین دعوت کند. در حالی که وزارت خارجه آلمان با انجام این دعوت موافق است، دولت این کشور به دلیل مخالفتهای برخی از اعضای حزب مرکل تا کنون از انجام این کار خودداری کرده است. مخالفان میگویند، دعوت از رئیس جمهور ایران ممکن است به رژیم اسرائیل که متحد آلمان است، پیام اشتباه بفرستد. مطابق این گزارش، دولت آلمان، اکنون در حال انجام بررسیهای لازم برای دعوت از روحانی است؛ هرچند هنوز تاریخی برای سفر احتمالی روحانی تعیین نشده است.
طرح یک نماینده کنگره آمریکا برای وضع تحریمهای جدید علیه ایران، موضوعی است که پایگاه اینترنتی «هیل» به آن پرداخته است. جان راتکلیف، نماینده جمهوریخواه مجلس نمایندگان آمریکا، روز جمعه طرحی را که خواستار تحریم ایران به بهانه حملات سایبری ادعایی است، به کمیتههای متبوع این مجلس ارائه کرد. طرح راتکلیف با عنوان «قانون تحریم سایبری ایران، ۲۰۱۶»، دولت آمریکا را به اقدام بر اساس یک فرمان اجرایی باراک اوباما، رئیسجمهوری آمریکا و اعمال تحریم علیه ایران ملزم میکند. فرمان اجرایی که اوباما در آوریل سال ۲۰۱۵ صادر کرده، به وزارت خزانهداری آمریکا اجازه میدهد نفرات و سازمانهای فعال در حملات سایبری ادعایی علیه دولت آمریکا را هدف تحریم قرار دهد. راتکلیف در این زمینه اظهار داشته: «خطرات ناشی از توانمندیهای پیشرفته و روزافزون ایران در سالهای گذشته افزایش یافته است و ما باید این تهدیدها را جدی بگیریم».
در نهایت، بخشی از مطالب امروز نیز به تحولات عرصههای میدانی در منطقه، به ویژه عراق و سوریه اختصاص دارد. بر اساس گزارش «العربیه»، گروه تروریستی داعش با گماردن تعدادی تک تیرانداز در شهر فلوجه در ۵۰ کیلومتری غرب بغداد ـ که هم اکنون در محاصره نیروهای دولتی است ـ مانع خروج غیر نظامیان از این شهر میشود. سرهنگ استیو وارن، سخنگوی نظامی آمریکا روز جمعه در یک کنفرانس خبری گفت: «عناصر تکفیری در حال حاضر تعدادی تک تیرانداز را در اماکن مشرف به این شهر برای جلوگیری از خروج مردم مستقر کردهاند. فلوجه هم اکنون از کمبود شدید کالاهای اساسی، از جمله دارو رنج میبرد». وی افزود: «میدانیم که عراقیها بارها کوشیدند، گذرگاههای انسانی باز کنند تا برخی شهروندان بتوانند از شهر خارج شوند؛ اما این تلاشها کاملاً ناموفق بوده است، زیرا داعش تدابیری از جمله گماردن تک تیراندازها با هدف کشتار مردم اتخاذ کرده است».
در نهایت، «المیادین» گزارش سازمان عفو بینالملل را بازتاب داده که از انجام جنایات جنگی در سوریه توسط گروههای تروریستی خبر داده است. عفو بین الملل اعلام کرده، مخالفان مسلح در سوریه، در جریان گلوله باران شدید مناطق تحت کنترل کردها در شمال شهر حلب، مرتکب جنایت جنگی شدهاند. عفو بین الملل که از سازمانهای ناظر حقوق بشر است در این باره اعلام کرد، شواهدی را در خصوص کشته شدن دهها غیر نظامی بر اثر گلوله باران کور محله شیخ مقصود در حلب جمع آوری کرده است. بر اساس اعلام این سازمان، دست کم ۸۳ غیر نظامی، از جمله سی کودک در جریان این حملات طی ماههای فوریه تا آوریل کشته شدهاند. همزمان، شورای امنیت سازمان ملل متحد نیز اعلام کرده از حملات به غیر نظامیان و تأسیسات پزشکی در سوریه بهت زده شده و هشدار داد این حملات ممکن است جزو جنایات جنگی قلمداد شود