شنبه , ۱۴ مهر ۱۴۰۳
صفحه اول » اجتماعی و سیاسی » موضوعاتی که امروز مورد توجه مطبوعات و رسانه های بین المللی قرار گرفته است.

موضوعاتی که امروز مورد توجه مطبوعات و رسانه های بین المللی قرار گرفته است.

انتقاد جانشین ولیعهد سعودی از وضعیت نیروهای نظامی کشورش، افشای موارد جدید از نقش عربستان در واقعه 11 سپتامبر، گفت و گوی ظریف با یک نشریه آمریکایی، تمایل روسیه به خرید آب سنگین از ایران، چشم انداز آینده روابط ایران و آمریکا و پیامدهای اعزام نیروهای ویژه آمریکایی به سوریه، از جمله مهمترین موضوعاتی است که امروز مورد توجه مطبوعات و رسانه های بین المللی قرار گرفته است.

به دنبال تصویب سند چشم انداز اصلاحات در عربستان سعودی، بخشی از مطالب مطبوعات و رسانه های بین المللی به این موضوع اختصاص یافته است. شبکه خبری «العربیه» اظهارات محمد بن سلمان، جانشین ولیعهد سعودی را بازتاب داده که از وضعیت ارتش و نیروهای نظامی کشورش انتقاد کرده و گفته: «آیا منطقی است عربستان در سال 2014 چهارمین کشور جهان و در سال 2015 سومین کشور از نظر هزینه های نظامی بود، اما در داخل کشور صنایع نظامی نداشته باشیم. هزینه های نظامی ما بیشتر از انگلیس و فرانسه است، آیا نباید صنایع تسلیحاتی داشته باشیم»؟ وی افزود: «ما در شیوه هزینه های نظامی با مشکل روبرو هستیم. با اینکه مدت هاست سومین یا چهارمین کشور جهان در هزینه های نظامی هستیم، ارزیابی ارتش ما در رده بیستم به بعد است. این مسNله نشان می دهد نقصی وجود دارد».

*****

در مطلبی دیگر درباره عربستان، روزنامه لبنانی «الاخبار» با اشاره به مقاله اخیر روزنامه اندیپندنت درباره ارتباط بین اعضای سفارت سعودی در واشنگتن و افرادی از آل سعود با عاملان حادثه تروریستی یازدهم سپتامبر سال 2001 میلادی می نویسد، بندر بن سلطان شاهزاده سعودی، پول هایی را از طریق همسرش در اختیار مجریان این حادثه تروریستی قرار داده است. گفته شده كه اسامه بسنان، از عوامل واقعه 11 سپتامبر، حدود 75 هزار دلار از شاهزاده هیفاء، همسر شاهزاده بندر بن سلطان، سفیر وقت سعودی در ایالات متحده دریافت كرده است. بسنان این پول را به بهانه درمانش همسرش دریافت كرده، اما بخشی از آن را به عمر البیومی، دیگر عامل حملات مذکور تحویل داده است. بسنان به علت جعل ویزای ورود به ایالات متحده در ماه اوت سال 2002 بازداشت می شود، ولی دو ماه بعد آمریكا را به مقصد سعودی ترك می كند.

*****

اما بخشی از مطالب امروز مطبوعات و رسانه های بین المللی نیز به موضوعات مربوط به ایران اختصاص دارد. نشریه «نیویورکر» گفت و گویی با محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران انجام داده که در آن، ظریف درباره اوضاع منطقه اظهار داشته: «در دو سال و نیم گذشته، زمانی که ما درگیر مذاکرات هسته ای بودیم، عربستان هر کاری می توانست برای مخدوش کردن مذاکرات انجام داد و ما خویشتنداری کردیم؛ اما حدی هم وجود دارد». وی افزود: «مسائل منطقه، اولویت اول ما به شمار می رود. ما پیشنهادهای علنی و خصوصی برای تعامل و گفت وگو مطرح کرده ایم… متأسفانه این پیشنهادها، به خصوص از طرف عربستان سعودی گوش شنوایی پیدا نکردند». ظریف درباره مهمترین مشکل برجام نیز گفته: «مهمترین مشکل این است که آمریکا پس از اینکه هشت سال با وضع جریمه های سنگین، همه را ترسانده و از ایران فراری داده، اکنون خود را کنار کشیده است».

*****

تمایل روسیه به خرید آب سنگین از ایران در پی انجام اقدامی مشابه از سوی آمریکا، موضوعی است که خبرگزاری «اسپوتنیک» به آن اشاره کرده است. بر اساس این گزارش، وزارت خارجه روسیه در بیانیه‌ای اعلام کرد قصد خرید 40 تن آب سنگین از ایران را دارد. ایران بر اساس تعهداتش در توافق هسته‌ای با کشورهای گروه 1+5 ملزم به کاهش ذخائر آب سنگین خود در سطح کمتر از 130 تن در سال‌های اولیه و کمتر از 90 تن در سال‌های بعد است. پیش از این، آمریکا هم اعلام کرده بود قصد دارد در راستای کمک به ایران برای پایبندی به تعهداتش در برجام، 32 تن آب سنگین ایران را خریداری کند. مقامات آمریکایی ادعا کرده بودند که ایران برای یافتن مشتری جهت فروش ذخایر آب سنگینش دچار مشکل شده و این خطر وجود دارد که ذخایر آب سنگین این کشور به بیش از سطح تعیین شده در توافق افزایش یابد.

*****

پایگاه اینترنتی «المانیتور» گفت و گویی با گری سیک، مشاور امنیت ملی اسبق آمریکا انجام داده که وی در آن به موضوع آینده روابط ایران و آمریکا پرداخته است. به عقیده سیک، بعید است که رئیس جمهور بعدی آمریکا، سطح روابط کنونی با ایران را فراتر از موارد ضروری و اساسی در مسیر اجرای برجام ببرد یا دست کم بخواهد در ابتدا بر آن سرمایه گذاری سیاسی کند. وی درباره احتمال رسیدن هیلاری کلینتون به ریاست جمهوری آمریکا و تأثیر این موضوع بر روابط با ایران نیز گفته: «این را که هیلاری کلینتون از برجام فاصله گیرد، متصور نمی‌شوم، اما این را که او اشتیاقی بر ایجاد رابطه با ایران یا گسترش آن نیز داشته باشد، نیز تصور نمی‌کنم». سیک ادامه داد: «فکر می‌کنم هیلاری اهمیت مفتوح بودن باب روابط با ایران را البته به خوبی درک می‌کند. او از سوی افرادی چون وندی شرمن و جیک سولیوان که بخشی از مسیر فرعی رابطه با ایران بودند، احاطه شده است. آن‌ها روابط شخصی با ایرانی‌ها داشتند و به خوبی بر اهمیت آن واقفند».

*****

در نهایت در مطلبی درباره سوریه، نشریه «دیلی بیست» به موضوع اعزام نیروهای ویژه آمریکایی به سوریه و تأثیرات این اقدام پرداخته است. به نوشته این روزنامه، آمریکا با تصمیم اخیر خود برای اعزام 250 نیروی ویژه به سوریه بشتر در جنگ جاری در این کشور فرو خواهد رفت. این روزنامه به نقل از یک مسئول نظامی در وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) نوشت: «مأموریت این نیروها کمک به نیروهای محلی است که با داعش می جنگند و آن ها طی دو هفته آینده وارد خاک سوریه خواهند شد و آخرین نیرو هم خواهند بود». این مقام آمریکایی افزود: «یکی از مأموریت های این نیروها، جذب عناصر محلی بیشتر برای نبرد با داعش است. این نیروها نظیر جنگجویان کرد سوریه خواهند بود که مهمترین گروهی است که توانست داعش را شکست داده و اراضی وسیعی را از اشغال این گروه بازپس بگیرد»