جمعه , ۱۰ فروردین ۱۴۰۳
صفحه اول » اجتماعی و سیاسی » بعضی از تحلیلگران میکوشند ارتباطی محتمل را میان انفجار سه روز پیش در استانبول ترکیه

بعضی از تحلیلگران میکوشند ارتباطی محتمل را میان انفجار سه روز پیش در استانبول ترکیه

و انفجارهای امروز در بروکسل،با بیست و هشت کشته و 135 مجروح جستجو کنند

اتفاق و تصادف، یا ارتباط قابل پیش بینی میان دو حادثه؟!

نگرانی ها درباره توسعه فعالیت های تروریستی در اروپا و از کنترل خارج شدن آن را که از زمان حملات تروریستی پاریس شکل گرفته بود، بیش از پیش تشدید شده است.

1e55d0cf-fd4d-4b4a-92b0-3967fb447575_4x3_690x515

در این میان، نگاهی به اظهارات چند روز پیش رئیس جمهور ترکیه درباره احتمال وقوع چنین حملاتی در اروپا، اندکی ماجرا را پیچیده تر می کند.

18ff6998-fa01-4267-ac02-e3643bc781e5_16x9_600x338

به گزارش «تابناک»، امروز و در پی وقوع چند انفجار زنجیره ای در فرودگاه و مترو بروکسل، حدود 30 نفر کشته و ده ها تن دیگر نیز زخمی شدند. این تازه ترین اقدام تروریستی در اروپاست که با وجود تشدید تدابیر امنیتی پس از حملات ماه نوامبر پاریس، به وقوع می پیوندد. این واقعه همچنین بیانگر آن است که اوضاع در کشورهای اروپایی به شکل روز افزونی از کنترل خارج می شود.
اما نکته جالب توجه درباره این انفجارها که بلافاصله پس از وقوع آن ها مورد توجه قرار گرفت، اظهارات رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه بود که درست سه روز پیش و در پی بروز واقعه تروریستی استانبول بیان شد. اردوغان در آن روز در واکنش به انفجار استانبول، اظهار داشت: «دلیلی ندارد بمبی که در استانبول منفجر شد، در بروکسل منفجر نشود»! و اکنون، نخستین واقعه تروریستی مهم بین المللی پس از واقعه استانبول، درست در همان جایی رخ می دهد که وی به آن اشاره کرده بود.
گفتنی است از چند ماه پیش و در پی افزایش روزافزون موج ورود پناهجویان به کشورهای اروپایی، ترکیه و این کشورها درگیر مباحثی طولانی و جدی درباره نحوه برخورد با پناهجویان بوده اند. در این روند، ترکیه مستمراً تأکید داشته که به دلیل ورود پناهجویان، شرایط اقتصادی، سیاسی و امنیتی اش در معرض ریسک قرار گرفته و اگر اروپایی ها می خواهند ترکیه از ورود این افراد به کشورهایشان جلوگیری کند، باید امتیازاتی را برای آنکارا در نظر بگیرند.
مجموعه این مباحث سبب شد برخی تحلیلگران حتی این گمانه را مطرح کنند که اردوغان با استفاده از اهرم پناهجویان و همچنین احتمال سرایت بی ثباتی و ناامنی به کشورهای اروپایی، به نوعی اتحادیه اروپا را تهدید و از آن ها باج خواهی کند؛ بدین معنا که اگر با اتخاذ تدابیر لازم و در نظر گرفته شدن امتیازات مورد نظر، جلوی ناامنی و تروریسم در ترکیه گرفته نشود، اروپایی ها باید در خانه خود منتظر وقوع اتفاقات مشابه باشند.
به هر حال، هرچند نمی توان به طور صریح و قاطع گفت که اردوغان از برنامه ریزی تروریست ها برای انجام عملیات در بروکسل اطلاع داشته، اما از یک سو، می توان چنین گفت که این گونه اظهارات و موضع گیری ها، به نوعی مسیر را برای تروریست ها روشن و برای آن ها مشخص کرده که می توانند با بهره گیری از روابط پرتنش اروپا و ترکیه، اقدامات خود را در قلب اروپا پیگیری کنند.

از سوی دیگر، بر کسی پوشیده نیست که دولت ترکیه دستکم در مراحل اولیه شکل گیری و رشد داعش و دیگر گروه های تروریستی، نقش مهمی در حمایت از آن ها داشته و این حمایت ها همواره به صورت مستقیم یا غیرمستقیم ادامه داشته است. هرچند مقامات آنکارا مدعی هستند که پس از پیوستن به ائتلاف آمریکایی ضد داعش، کشورشان مستقیماً در معرض تهدید این گروه تروریستی قرار گرفته، اما این امر نافی مسئولیت آن ها در دامن زدن به افراط گرایی و تروریسم بین المللی که اکنون قلب اروپا را هدف قرار داده، نیست.